Després de tres anys i mig de treball, el Consell Comarcal del Ripollès va presentar dimarts la nova formulació del servei de recollida i transport als gestors autoritzats dels residus municipals. Malgrat l'oposició frontal que va tenir el projecte durant el Consell d'Alcaldes per part de Camprodon, Campelles i Sant Joan de les Abadesses i l'abstenció de Pardines, la resta de poblacions van aprovar el nou model.

Pobles governats per partits de diferents tendències van donar el vistiplau a un projecte que fins a la tardor no se sabrà quin cost econòmic tindrà per als respectius ajuntaments.

Se sap que no es tindran en compte les tones de recollida, tal com es feia fins ara, perquè el president del Consell, Joan Manso, va afirmar que «ja no es fa pràcticament enlloc».

Un pla flexible i adaptat

Manso també va explicar que el model s'ha adaptat a les necessitats plurals dels municipis, amb diversos tipus de recollida. La majoritària és la dels compactadors.El porta a porta segueix sent patrimoni exclusiu de Sant Joan, on ha arrelat sense estridències però sense aconseguir encomanar-ne la pràctica a altres poblacions.

Sí que es coneix el cost que tindrà anualment la recollida a tot el Ripollès, que serà d'1,7 milions d'euros. Durant la presentació que es va realitzar a la seu del Consell Comarcal, el vicepresident i alcalde de Gombrèn Eudald Picas ja va advertir que a l'hora de parlar dels preus pels municipis «els pobles petits demanarem comarcalitat als més grans».

El servei de recollida i transport dels residus municipals ja ha estat objecte de polèmica en anys anteriors.

En l'anterior legislatura a la vila de Ripoll, el batlle convergent, Jordi Munell, va exposar en el ple municipal que estudiaria la possibilitat que Ripoll fes la recollida de les escombraries de forma independent de la resta de viles de la comarca.

En aquella ocasió, Munell expressava la seva perplexitat davant el fet que el cost del reciclatge augmentés a pesar que les tones de residus disminuissin.

L'èxit dels consells comarcals

El tractament dels residus a les comarques gironines ha anat adoptant un model comú al llarg dels darrers anys. L'homogeneització es deu al fet que els municipis de les diverses comarques han anat unificant la gestió per mitjà dels consells comarcals.

El ple del Consell Comarcal del Gironès va aprovar el 22 de febrer de 2007 l'ordenança reguladora de la gestió dels residus municipals a la comarca del Gironès, la gestió dels quals va estar delegada al mateix consell.

El model de gestió dels residus articulat a l'entorn dels consells comarcals gaudeix de tant d'èxit que, fins i tot, els plens de gener dels consells comarcals de la Garrotxa i del Pla de l'Estany van aprovar un conveni segons el qual ambdós consells formaran un sol ens encarregat d'aprofitar les infraestrucures i els recusos amb l'objectiu de coordinar la tasca de la gestió residual.