Vint-i-un equips d'arquitectes s'han presentat al concurs per fer-se càrrec de projecte de remodelacio del Firal. Ara, l'Ajuntament avalua la solvència professional dels equips. Les bases exigien que almenys un dels membres hagués realitzat obres d'urbanització de nova planta o renovació de carrers i espai públic urbà en un mínim de 6.000 metres quadrats.

En l'acte de presentació de les candidatures, l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha indicat que ara ja es pot dir amb més solvència un calendari sobre la transformació del Firal. Aixi ha enumerat: «Licitació de les obres (març del 2017), inici (juny del 2017) i inauguració (juny del 2018).

De moment, els equips admesos tindran fins al 15 de setembre per poder presentar la seva proposta per al nou Passeig d'en Blay. Les exposicions hauran d'incorporar els resultats del procés participatiu. Un jurat format per representants tècnics i polítics de l'Ajuntament, un membre del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, un altre del Col·legi d'Enginyers de Camins Canals i Ports i un arquitecte de reconegut prestigi de la ciutat.

Per tal de garantir-ne l'anonimat, cada proposta es presentarà amb un lema i constarà d'una memòria descriptiva, acompanyada d'un pla d'obra i pressupost estimatiu de l'actuació que volen fer. A partir de criteris tècnics definits a les bases, el jurat atorgarà a cada treball fins a 45 punts. Els 10 projectes amb la millor puntuació rebran 1.000 € de premi.

Els 3 primers es convertiran en finalistes del concurs i obtindran 3.000 €, a més de l'encàrrec de fer els plàfons de l'exposició pública. A l'octubre, l'Ajuntament anunciarà els 3 projectes finalistes que després seran posats a votació popular. En aquesta fase, els equips podran obtenir fins a 45 punts. Els 10 punts restants correspondran a criteris econòmics i de termini de lliurament de projecte.