Una conferència de Maria Saña i Jordi Revelles (Universitat Autònoma de Barcelona) va ser el primer acte fet a l'auditori del Centre de Cultura i Natura de la Vall d'en Bas. Els dos ponents van exposar la vida dels primers pagesos de la Vall d'en Bas. Saña va explicar la domesticació dels animals i Revelles, la primera agricultura el seu impacte en el paisatge.

Un aspecte natural molt diferent de l'actual. Revelles va exposar un predomini de les rouredes per sobre els alzinars i les pinedes. Un gran paleollac cobria el pla de les Preses i l'actual parcel·lària. A la vora de l'aigua habitaven els pagesos que van viure al jaciments de la Dou i de la Carrera. Els primers agricultors -segons ell- hi cultivaven blat, ordi, faves, cebes i llenties. Feien la sega alta. És a dir, tallaven el cap i deixaven el tronc, perquè els animals el pasturessin i alhora femessin els camps.

De la ramaderia en va parlar Maria Saña. Va explicar que els darrers descobriments demostren que els pagesos del 4.500 aC ja consumien llet i teixien la llana. Eren unes ovelles, unes vaques i uns porcs domesticats de poc i molt similars als seus germans salvatges del període anterior, quan la gent encara no havia domesticat els animals i només caçava animals i recollia fruita silvestre.