L'Ajuntament d'Olot combat el tigre del plàtan amb endoteràpia

Un nou sistema basat en la injecció de productes químics evita les habituals fumigacions d'arbres estivals i les conseqüents molèsties

25.07.2016 | 07:11
Un tècnic sostè fulles de plàtan.

L'Ajuntament d'Olot -en els darrers dies- ha començat un tractament per fer front al tigre del plàtan. És un pugó diminut que habita l'escorça dels arbres i en el temps de màxima expansió provoca molèsties. De les fulles cau damunt dels cotxes en forma de masses negres i llefiscoses formades per agrupacions d'individus. Quan les masses cauen a terra es desplacen i entren a l'interior de les cases. A diferència d'altres anys -segons va explicar ahir Josep Guix (regidor de Medi Ambient a Olot pel PSC)-, no hi ha queixes.
Un dels motius -segons ell- és que han començat un tractament d'endoteràpia vegetal. Es tracta d'un mètode alternatiu al tractament tradicional de les plagues dels arbres que evita la polvorització amb productes químics i que -en conseqüència- és totalment inofensiu pels ciutadans.
L'aplicació de l'endoteràpia consisteix a foradar l'arbre amb un tascó i injectar-li un tractament fitosanitari. El líquid s'escampa per l'arbre i arriba a les branques i les fulles, on tenen lloc les concentracions de tigres del plàtan. Sense el tractament, s'hi arriben a acumular tants d'individus que les fulles es desprenen i les branques cauen. És quan cauen i provoquen molèsties.
El tigre del plàtan no sols molesta per causa de la seva acumulació en masses. Fins a l'ús de l'endoteràpia vegetal, l'única manera de combatre'l era amb fumigació. Un sistema que -segons com- és considerat com una pertorbació dels benestar dels habitants de les cases.
Els tractament d'endoteràpia -segons va explicar Guix- es farà a 1.200 arbres de la ciutat. De moment l'acció ja s'ha dut a terme a la zona de les Fonts i del passeig de Sant Roc. La previsió és que en els propers dies els treballs de prevenció arribin a les zones de la plaça Estrella, l'avinguda dels països Catalans o l'avinguda Illes Balears.
Els treballs de prevenció de plagues són una activitat característica de l'estiu a Olot. Es tracta d'una ciutat de 34.000 habitants i 14.000 arbres. Els arbres fan que sigui una de les localitats amb un medi ambient molt potent. Tant ho és que durant la passada primavera -en el període d'expansió de les abelles- l'Ajuntament va haver de limitar diverses zones d'arbres situades a les places més centriques perquè s'hi havien instal·lat eixams d'abelles

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema