En els cinc primers mesos del 2016, 23 metges gironins han tramitat la documentació per exercir a l'estranger. Es tracta de vuit professionals menys que en el mateix període de l'any passat, quan van ser 31, segons dades facilitades per l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), l'òrgan que agrupa tots els col·legis de metges de l'Estat i que s'encarrega d'emetre els certificats d'idoneïtat, un tràmit que en la gran majoria de casos es demana per a poder treballar fora de l'Estat.

En total, entre el gener i el maig d'enguany, l'OMC ha expedit per als facultatius gironins 34 certificats d'idoneïtat, ja que un mateix facultatiu pot demanar alhora diversos documents. En aquest cas, la xifra és gairebé idèntica a la de fa un any, quan van ser 35 els certificats emesos a Girona.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, en els primers mesos del 2016, l'OMC ha expedit 1.566 certificats d'idoneïtat, una dada que suposa un augment del 22% respecte l'any anterior, quan entre l'1 de gener i el 31 de maig havien estat 1.280 documents.

La gran majoria d'aquestes acreditacions, indiquen des de l'OMC, es sol·liciten per a treballar fora d'Espanya, però també hi ha facultatius que els sol·liciten per a marxar a estudiar a l'estranger, fer formació en un altre país o tasques de cooperació.

En els cinc últims anys, s'han sol·licitat 14.847 certificats d'idoneïtat per part de metges espanyols, «unes dades que posen de manifest la fuga de talent fora de les nostres fronteres», indiquen des de l'OMC, que assenyalen que es tracta sobretot dels professionals més joves que busquen noves oportunitats laborals.

I és que el perfil majoritari dels sol·licitants és el del grup d'edat d'entre 31 i 35 anys, seguit dels facultatius d'entre 36 i 40 anys, mentre que les sol·licituds van baixant a mesura que augmenta l'edat.

En línies generals, les dades anuals dels certificats d'idoneïtat reflecteixen una tendència creixent: el 2011 van ser 1.380; el 2012, 2.405; el 2013, 3.279 i el 2014, 3.300. Tot i això, però, el 2015, la xifra va baixar fins als 2.917.

En el que va d'any Madrid s'ha situat com la comunitat autònoma líder en certificats expedits amb 322, superant a Catalunya que baixa a la segona posició amb 314. A continuació hi ha Andalusia i el País Valencià en la mateixa posició, ja que acumulen 130 certificats, cadascuna.

La medicina de família, líder

Per especialitats mèdiques, les dades recollides el 2016 no difereixen gaire de les estadístiques recollides el 2015 pel Departament d'Internacional de l'Organització Mèdica Col·legial, que reflecteixen que els metges de família (120), els oftalmòlegs (51), els anestesiòlegs (37), i els ginecòlegs (25) són les especialitats que més demanden el certificat.

Respecte a l'àmbit laboral es manté també la tendència dels últims mesos que mostra que la clara majoria dels professionals que demanden aquests certificats d'idoneïtat pertanyen a l'àmbit hospitalari.