Amb els incendis d'aquesta setmana passada -com el de Santa Coloma de Farners, on han cremat més de 18 hectàrees, i els registrats a altres punts de Catalunya-, s'ha tornat a posar a sobre la taula el tema de les imprudències al medi natural.

Algunes poden ser fatals, com la de provocar un incendi forestal. A falta de trobar el culpable, els Agents Rurals han apuntat aquesta setmana que la causa de l'incendi que va fer desallotjar carrers de la urbanització de Santa Coloma Residencial per la gran presència de fum podria ser unes tasques de recollida de bruc de forma negligent, és a dir, no manual.

D'aquesta investigació n'han fet diligències que ja estan en mans dels jutges però és aquest cos, el dels vetlladors del medi ambient, que interposa la majoria de denúncies que arriben al Departament d'Agricultura de la Generalitat i que és llavors la Direcció General de Forests l'òrgan que acaba exercint la seva capacitat sancionadora.

La demarcació de Girona és la segona vegueria -ja que en aquest cas les dades són per aquesta divisió territorial- on s'interposen més denúncies referents a incendis forestals. És a dir, són aquelles actes que aixequen el cos d'Agents Rurals quan fan els seus controls sobre el terreny. A vegades s'acaba sancionant des del mateix Departament d'Agricultura, però n'hi ha que van a parar a departaments diferents, ja que es fa referència a línies elèctriques o carreteres, per exemple. En només tres anys, a la província Girona s'han gestionat fins a 853 denúncies que fan referència a incendis. La majoria generen expedients sancionadors i poques prescriuen.

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, destaca en una resposta parlamentària sobre incendis forestals que Girona és un "dels territoris on hi ha més denúncies [...], en concret de línies elèctriques i de carreteres", que traslladen als corresponents departaments competents en la matèria. Pel que fa a expedients sancionadors, diu que també n'hi ha un gran nombre i que la majoria acaben en sanció. De fet, des del 2013 fins al 2015, del total de 853 denúncies, 545 han acabat generant un expedient sancionador.

Si s'analitzen les dades any per any, cal destacar que el 2013 va ser un període negre pel que fa a denúncies sobre prevenció d'incendis forestals amb un total de 411, gairebé la meitat de totes les del trienni. El 2014 n'hi va haver 227 i l'any passat, 215. Els expedients sancionadors acaben sovint amb multes: dels 545 que es van incoar en tres anys, 327 han acabat en sanció econòmica.

Elevat volum d'expedients

Una altra matèria objecte d'expedient sancionador per part de la Direcció General de Forests és l'accés motoritzat al medi natural. Es tracta d'un tema, diu la consellera en la resposta parlamentària del 17 de juliol, que "genera també un elevat volum" i que els Agents Rurals amb el que es troben a vegades és amb alguna dificultat a l'hora d'identificar els infractors per estar en moviment o estar absent el conductor.

En tres anys, a Girona s'han denunciat 723 fets d'aquestes característiques, la qual cosa ha suposat 604 expedients sancionadors que han derivat en 290 multes. En aquest cas, la consellera destaca també el gran nombre que se n'imposen a la demarcació, però recorda que malauradament "un percentatge molt alt s'arxiva per manca de dades, i moltes vegades es desconeix el conductor de vehicle perquè no hi ha obligació legal d'informar" l'agent rural. Del total de 604 denúncies des de ?l'any 2013 fins al 2015, 116 van acabar essent arxivades.

La pesca en aigües continentals també pot acabar amb una denúncia. A Girona, la consellera destaca que la majoria acaben en expedient sancionador. Durant el darrer trienni, els Agents Rurals van denunciar 175 casos a Girona. D'aquests, finalment 162 van acabar en expedient sancionador i 80 en multa.

La caça genera també denúncies, però en territori gironí en són poques: en tres anys, 148. La consellera diu en la resposta parlamentària que el tema de la caça és una matèria "rellevant pel risc que pot comportar per a les persones l'ús d'armes de foc".

"La sanció és ineficient"

Pel que fa a les infraccions, afegeix que el seu import "és molt baix, ja que la normativa és antiga i en molts casos la sanció és ineficient". A Girona destaca que els expedients es gestionen sense "cap incidència d'interès". De les 148 denúncies per furtius, 110 van acabar amb un expedient sancionador i 70 en multa en acabar el procés.