Denuncien el mal estat d'un dipòsit d'aigua de Riudarenes

Des del consistori assenyalen que estan a l'espera de canviar-lo per un altre de formigó

26.07.2016 | 07:19
Restes vegetals i l´aigua bruta en el dipòsit de planxes d´alumini · ACN
Restes vegetals i l´aigua bruta en el dipòsit de planxes d´alumini · ACN

Una veïna ha denunciat que un dels dipòsits d'aigua que es troba a la zona d'Argimont, al nucli d'Esparra, dins del terme municipal de Riudarenes, es troba en mal estat, oxidat, té forats i està ple de restes vegetals. Es tracta d'un dels cinc punts d'aigua que hi ha a la vila en cas d'incendi, tot i que només tres són realment operatius.

La dona va decidir donar-ho a conèixer neguitosa davant l'abandonament dels boscos d'aquesta zona i les altes temperatures dels darrers dies, que han fet incrementar el risc d'incendi forestal. Des del consistori expliquen que el dipòsit en qüestió és competència de l'ADF Farners -que engloba Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils- i que es tracta d'un punt d'aigua "obsolet". La previsió és que sigui substituït per un altre de formigó, aprofitant una línia d'ajudes que va engegar la Diputació de Girona. No obstant això, davant el neguit veïnal, asseguren que miraran d'arreglar-lo perquè funcioni fins que el nou dipòsit d'aigua, que esperen des de fa anys, sigui una realitat.

Monique Lagae fa uns 20 anys que viu a l'Esparra, entremig dels boscos de la comarca de la Selva. Va descobrir aquesta desagradable sorpresa després que el seu fill, bomber, li demanés si podia anar a veure com es trobaven els dipòsits d'aigua de Riudarenes davant l'entrada progressiva d'aire càlid provinent del nord d'Àfrica que s'ha registrat els darrers dies a Catalunya; una onada de calor que va deixar fins a 39 graus a Santa Coloma de Farners el passat dimecres.

La veïna va anar a comprovar el que té més a prop de casa seva, el de la zona d'Argimont, un punt d'aigua creat amb planxes d'alumini i base de formigó. En apropar-s'hi va comprovar que el dipòsit estava oxidat i amb forats. Al seu interior, en comptes d'aigua s'hi poden veure granotes, algues, restes vegetals i fins i tot algun peix. A més, a tocar de terra, a peu del dipòsit, hi havia restes d'un antic foc.

Des del consistori de Riudarenes assenyalen que els municipis amb poblacions de menys de 20.000 habitants no tenen competència sobre aquesta mena d'instal·lacions. Segons explica el batlle, Jordi Gironès (de l'Agrupació Independent de Riudarenes- Independents de la Selva, AIR-IdSELVA), hi ha determinats dipòsits que pertanyen a la Diputació de Girona, d'altres a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de cada zona o, en alguns casos, la responsabilitat pot ser municipal. En el cas del dipòsit situat a la zona d'Argimont, el responsable és l'ADF Farners, formada per voluntaris pobles de Santa Coloma de Farners, Riudarenes i Sils.

No obstant això, l'alcalde detalla que el dipòsit està "obsolet", que no pot servir com a punt d'aigua i que estan a l'espera de construir-ne un de nou de formigó. D'altra banda, assegura que, a grans trets, la majoria dels punts d'aigua de la vila no es troben en bon estat. "Des de la Diputació de Girona van arrencar fa temps un programa que pretenia substituir aquests dipòsits per uns altres de formigó, més segurs i de més durabilitat", indica Gironès. El tema, però, és que no s'ha fet quasi res des de fa anys, "segurament per qüestions econòmiques". "Actualment és un perill, tant per temes ambientals com pel fet que s'ha convertit en un niu de mosquits", afegeix. També admet que no es pot comptar amb aquest punt d'aigua en cas d'incendi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Un vedell refugiat al santuari Gaia es retroba amb la seva mare

Una campanya a la xarxa permet que els dos animals tornin a estar junts després de tres mesos...

Sant Feliu de Pallerols tornarà 20.000 € cobrats de més als veïns

Sant Feliu de Pallerols tornarà 20.000 € cobrats de més als veïns

L'oposició vol que es reemborsi la totalitat del que es va recaptar de més en setze anys

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Sis menors i 261 dones tenen protecció policial per casos de violència domèstica

Els jutjats han dictat 91 ordres d'allunyament i 68 prohibicions de comunicació a maltractadors...

Les temperatures màximes no superen els 17 graus a la demarcació de Girona

Les temperatures màximes no superen els 17 graus a la demarcació de Girona

Els registres més alts es van desplomar en tan sols un dia entre quatre i sis graus en la majoria...

Enllaços recomanats: Premis cinema