44 dotacions terrestres i quatre mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat continuen remullant aquest dilluns al matí la zona afectada per l'incendi de Blanes. 24 dotacions terrestres han refrescat durant tota la nit el perímetre del foc, que va quedar estabilitzat poc després de les vuit del vespre d'aquest diumenge. El cap de la Regió d´Emergències de Girona, Enric Cano, ha confirmat que l'origen es trobaria en una causa humana tot i que cal acabar de determinar si es tractaria d´una negligència o un error involuntari.

El foc i les flames es van apoderar ahir d'una altra part de les comarques gironines. Un incendi forestal va afectar ahir la població de Blanes i va cremar un mínim de 27 hectàrees de massa forestal i va obligar a desallotjar més de 300 persones de quatre urbanitzacions diferents, així com un hotel. Al llarg de la tarda, el foc va posar en perill algunes zones de les poblacions veïnes de Tordera i Lloret de Mar, que finalment no van quedar afectades pel foc. En les tasques d'extinció, que es van iniciar prop de la una del migdia i es van allargar fins ben entrada la nit, hi van participar fins a una cinquantena de dotacions terrestres i quinze d'aèries, entre les quals dos avions amfibis de la base de Saragossa. Les tasques s'han allargat durant tota la nit i els cossos de seguretat preveuen seguir remullant la zona durant el dia d'avui. El vent de marinada, així com l'onada de calor que està patint Catalunya al llarg dels últims dies i la massa forestal de la zona van complicar les tasques d'extinció d'un terreny boscós i abrupte. Tot i que els cossos de seguretat investiguen les causes de l'incendi, de moment tot apunta que es podria deure a l'acció humana. Tres bombers que treballaven per extingir les flames van haver de ser atesos per inhalació lleu de fum o cops de calor i un altre va ser traslladat a l'hospital en donar-se un cop a l'esquena.

El foc es va iniciar al voltant de la una del migdia a Cal Sabater, a la zona del Vilar de Blanes, prop de la urbanització de Sant Daniel, una zona boscosa i molt seca que feia de l'indret un possible polvorí. De fet, al llarg de la primera hora del foc, els cossos de seguretat van rebre més de 150 trucades d'alerta pel fum que desprenien les flames. Les primeres tasques d'extinció van anar a càrrec de nou dotacions aèries i vint-i-cinc de terrestres. Les flames, en un primer moment, avançaven en direcció nord cap a la riera de Sant Daniel, empeses pel vent de marinada. Tot i així, es desenvolupaven diferents focus secundaris més enllà del perímetre. Tot plegat feia que els bombers preveiessin una àrea potencial de cinquanta hectàrees d'afectació.

Poc després, els cossos de seguretat ampliaven les tasques i optaven per desallotjar, de forma completament preventiva i per l'excés de fum, les urbanitzacions de les Planes, el Vilar i la Fauna de Blanes, així com la urbanització de Sant Daniel de Tordera i l'Hotel Balneari de Sant Pere del Bosc, situat a la urbanització Condado del Jaruco de Lloret de Mar.

Els desallotjats es van refugiar a cases d'amics i familiars, a excepció dels allotjats a l'hotel, que van ser desplaçats a un altre hotel de la població que es va posar a disposició dels afectats, segons va explicar Josep Lluís Llirinós, regidor de Seguretat de Lloret de Mar, a Diari de Girona. L'Ajuntament de Tordera, per la seva banda, va habilitar el Parc Prudenci Bertrana com a punt d'informació i ajuda als desallotjats. Tant Lloret com Tordera van posar en marxa el Pla d'Alerta Municipal al migdia per dur a terme accions preventives, com tallar els accessos a les pistes forestals o desallotjar els veïns més propers, degut a la seva proximitat amb Blanes. En total, 310 persones -200 de Blanes, 80 de Tordera i 30 de Lloret de Mar- van estar més de tres hores desallotjades. No va ser fins a les set de la tarda, quan el foc evolucionava favorablement, que van poder tornar als seus habitatges.

El desenvolupament del foc, com és habitual, depenia de les condicions de vent, que anaven variant lleugerament. I és que a mesura que passaven les hores, les condicions meteorològiques impedien que el foc devorés més zones, però els cossos de seguretat veien que el flanc dret podia convertir-se en un perill que podia aproximar-se a la zona de Lloret de Mar, segons informaven ahir fonts dels Bombers. El centre de comandament, des d'on es va coordinar l'operatiu de l'incendi, va comptar amb els representants dels diferents cossos de seguretat, el director territorial d'Interior a Girona, Albert Ballesta, i l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, entre altres.

Set hores després d'iniciar-se l'incendi, els Bombers començaven a mostrar-se optimistes. Fins aquell moment, la prudència i l'exigència havien marcat tant el seu operatiu com les seves comunicacions. A través d'un comunicat, els Bombers asseguraven que s'havia tractat "d'unes hores de feina molt intensa" però que les condicions els feien ser "optimistes". Pepa Celaya, regidora de Seguretat de Blanes, esperava poder donar el foc per extingit al llarg de la nit si les condicions meteorològiques no variaven.

Les causes del foc

Els Bombers estudien quines poden ser les causes del foc, però Ballesta ja va indicar que tot apuntava que l'incendi s'hauria originat a causa de l'acció humana. Tot i així, tant Ballesta com els cossos de seguretat van insistir que cal desenvolupar la investigació per saber què va provocar el foc.