Els Mossos d'Esquadra van detenir 12 homes com a presumptes integrants d'una banda especialitzada a robar la càrrega de camions i a revendre-la. Els lladres haurien obtingut més de 760.000 euros.

Segons va informar ahir la policia autonòmica, la desarticulació de la banda es va efectuar en successives operacions entre maig i juny d'enguany.

En aquest període es van detenir els presumptes membres de la banda, tots de nacionalitat espanyola i amb edats compreses entre els 27 i 59 anys.

La investigació va començar el 3 de maig de 2016 amb la troballa, en una empresa de compravenda de palets d'Esparreguera (Baix Llobregat), de 214 caixes de canvis de marxes d'automoció.

La mercaderia -nova, precintada i valorada en 300.000 euros- procedia d'un enviament per carretera la destinació del qual era una important marca del sector de l'automòbil de la zona.

Això va permetre determinar que havia estat robada el 12 de març d'enguany a Palau Solità i a Plegamans (Vallès Occidental). El remolc buit va ser recuperat el 30 de març en la mateixa població d'Esparreguera.

Arran de la investigació d'aquest robatori, els agents van detenir tres persones i van establir la seva relació amb altres fets delictius ocorreguts en diversos punts de Catalunya.

El seu mètode d'actuació

Segons la policia autonòmica, l'objecte del robatori podia ser o bé els remolcs, que a vegades els portaven a la via pública a fi de treure'n la mercaderia, o bé els camions sencers, agafats directament a les naus on estaven estacionats.

Els lladres n'agafaven tota mena de coses, des de peces d'automoció, motxilles, càpsules de cafè i paper higiènic, però sempre en grans quantitats.

La xarxa de receptadors emprava una empresa legalment constituïda, situada a Esplugues de Llobregat per tal de revendre'n la càrrega robada.

L'empresa, a més a més, comprava els passius de les empreses en concursos de creditors, la qual cosa facilitava la venda de la mercaderia nova i precintada que emmagatzemaven.

Els detinguts van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

Els camions o els remolcs robats van ser recuperats per diferents cossos policials en diverses parts d'Espanya, com per exemple Saragossa, i a Catalunya en llocs com Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), Cassà de la Selva i Sant Adrià de Besòs (Barcelonès).

Durant l'operació, la policia va practicar registres en locals situats a Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Abrera i Sant Adrià de Besòs.

La mercaderia, valorada en 760.000 euros, també es va poder recuperar. Estava distribuïda en diverses ciutats de l'àrea metropolitana de Barcelona i d'Andalusia, concretament a Granada.