El Projecte Rius, que és una iniciativa de l'Associació Hàbitats, ha presentat l'informe de l'any 2015. Es tracta d'un document que fa una anàlisi ambiental de les principals conques catalanes. En el cas de la demarcació de Girona, el voluntariat del Projecte Rius ha portat a terme 58 inspeccions (13 més que l'any anterior) a tres conques gironines, entre la campanya de la primavera i de la tardor: al Ter, al Fluvià i a la Tordera. La majoria de les inspeccions corresponen al Ter (en total són 41), tenint en compte, com es posa de manifest des del Projecte Rius, que la distribució dels grups de voluntaris es vincula a la densitat de població de cada zona.

De fet, el Ter s'ha situat com la tercera conca del Projecte Rius amb més inspeccions (per darrere del Llobregat i del Besòs). L'informe del 2015 subratlla que el voluntariat ha portat a terme inspeccions en 26 trams de la conca del Ter (18 a la primavera i 23 a la tardor). D'aquesta manera, la participació ha augmentat respecte a l'informe del 2014, sobretot en la campanya de la tardor. Pel que fa a l'anàlisi, destaca que el Ter no presenta dades anòmales menys en una zona.

El motiu és que no es detecta una gran concentració de nitrats al Ter i que només tres trams tenen una qualitat de macroinvertebrats que és deficient. Sobre la quantitat del cabal del Ter -del qual algunes entitats ecologistes n'alerten de manera reiterada-, l'informe del 2015 del Projecte Rius apunta que en la majoria de les inspeccions el cabal del riu és habitual, tot i que en altres casos també presenta un nivell més baix.

Pel que fa a la conca del Fluvià, el document del Projecte Rius subratlla que la situació canvia en funció dels trams. El fet és que els trams analitzats tenen un hàbitat que es qualifica de ben constituït, malgrat que la riera de Cassinyola (un afluent del Fluvià a l'Alt Empordà) obté un resultat més baix: deficient en bosc de ribera, mediocre en macroinvertebrats i alta concentració de nitrats.

Finalment, sobre la conca de la Tordera, l'informe del 2015 del Projecte Rius destaca que la quantitat del cabal del riu és, en la majoria de les inspeccions, d'un nivell més baix de l'habitual. Tot i això, en la majoria dels casos presenta un hàbitat fluvial que es considera de ben constituït.