«La previsió és licitar les obres durant l’estiu», va explicar -ahir- Estanis Vayreda (regidor de Promoció Municipal per CiU) amb relació al restaurant previst al fort de Sant Francesc, al cim del Montsacopa. Vayreda va indicar que la voluntat és començar les obres en el decurs d’aquest any per tenir-les acabades a la primavera del 2017.

La concreció del calendari del més important projecte turístic dels darrers temps a Olot (hi inveritiran 265.000 €), ha fet dues passes molt importants. Durant la setmana passada la Comissió de Cultura de la Generalitat va donar llum verd al projecte. Això sí -segons Vayreda-, van demanar dues correccions. «Ara -va explicar-, els arquitectes treballen en la incorparició dels requisits de Cultura al projecte. Els arquitectes que dissenyen el restaurant són Pere Llimargas i Mireia Torras.

L’altre pas -segons Vayreda- va ser el vistiplau de la Comissió d’Urbanisme de Girona que va tenir lloc el passat divendres (dia 22 de juliol). El projecte encara no està redactat i es preveu tenir-lo definitiu al mes de setembre. L’edifici que acollirà el restaurant estarà ubicat en l’estructura de pedra volcànica d’un fort de les guerres carlines. Situat en forma d’apèndix darrere de la fortificació que envolta la capella, el fort estava mig amagat entre la vegetació i era poc conegut.

La previsió és que convertit en restaurant prengui visibilitat i es converteixi -des de la taula- en un mirador d’Olot. Tindrà una façana de vidre, perfils metàl·lics i una capsa feta amb llistons de fusta. Una part de la construcció quedarà una mica enfonsada al terreny i la coberta serà plana i acabada amb greda volcànica per no restar protagonisme a la fortificació i l’església. El restaurant tindrà una terrassa exterior important per tal d’aprofitar el valor de les vistes.

Un cop el restaurant- bar estigui obert, els responsables hauran d'obrir un mínim de 6 dies a la setmana entre abril i octubre i també durant la Setmana Santa. La resta de mesos haurà de funcionar cada cap de setmana i dies festius. El consistori preveu ingressar uns 3.000 euros anuals durant 10 anys, amb possibilitat de prorrogar el servei 5 anys més.

Això no obstant, la voluntat és que l’equipament serveixi per dotar el cim del Montsacopa amb sanitaris i servei d’hostaleria. Es tracta d’un dels llocs més visitats d’Olot. Elevat sobre els teulats de la ciutat, el Montsacopa queda separat per un camí de 10 minuts a 1 quart d’hora. El que dura pujar la falda del volcà. Un cop dalt, les vistes sobre la zona volcànica de la Garrotxa i el valor del mateix volcà - conserva el cràter i les grederes- el converteixen en un atractiu molt potent. Això no obstant està lluny dels serveis ciutadans.

L’ermita de Sant Francesc

Vayreda va explicar que les obres de restauració de l’ermita estan acabades. Han reparat el campanar, la teulada i les parets del darrere. Les obres han costat uns 60.000 € que en un 30% han estat finançats per la Diputació de Girona.

L’ermita i el restaurant formen part d’un pla de millora destinat a aprofitar el volcà per utilitats turístiques i docents. Dins la planificació també han fet un camí al voltant del cràter, han posat mobilari i han recuperat les grederes.