La Guàrdia Civil s'ha endut nombrós material informàtic, telèfons i grans quantitat de diners en efectiu dels domicilis dels dos germans detinguts per finançar Estat Islàmic. Els escorcolls als dos habitatges, situats al centre d'Arbúcies (Selva), han durat prop de vuit hores. El Ministeri de l'Interior creu que tota aquesta documentació revelarà "dades rellevants" sobre el finançament del Daesh des de l'estat espanyol. Els germans detinguts, Abdul i Omar El J., tenen 33 i 22 anys. La investigació també se centra sobre un tercer germà, mort en combat a Síria i on s'hi va desplaçar des d'Arbúcies juntament amb la seva dona i els seus dos fills menors d'edat.

Els agents de la Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil han comissat nombrós material informàtic als domicilis dels dos germans d'origen marroquí, situats als carrers Segimon Folgueroles i Germana Assumpta. En aquests registres, segons informa el Ministeri de l'Interior en un comunicat, els agents també han trobat "gran quantitat de diners en efectiu i material de telefonia".

La Guàrdia Civil confia que el material informàtic desvetlli "dades rellevants" sobre les xarxes de finançament i de recolzament econòmic a Estat Islàmic que es mouen des de l'estat espanyol. Els investigadors també indagaran sobre la vinculació que tenien els dos germans detinguts amb els administradors financers del Daesh i les seves suposades identitats.

"De la mateixa manera, la investigació en curs busca esclarir les circumstàncies de la incorporació, al febrer del 2015, d'un germà dels dos detinguts a les files del Daesh", precisa el comunicat. Aquest tercer germà, que va morir combatent a Síria a les files d'Estat Islàmic, va viatjar al país juntament amb la seva dona i els seus dos fills menors d'edat.

Els investigadors han constatat que els dos germans d'Arbúcies, juntament amb el tercer que va morir a Síria, feien arribar diners als administradors econòmics del Daesh a través d'identitats falses. Aquestes suposades identitats formarien part del centre de captació econòmica d'Estat Islàmic a nivell internacional. Els enviaments de diners, a més, van continuar després de la mort del tercer germà a Síria.

"Investigació rellevant"

El Ministeri de l'Interior subratlla que la situació actual del Daesh "té repercussió directa sobre la seva capacitat de finançament". "Aquesta circumstància fa que sigui encara més rellevant la investigació financera sobre les transaccions que, procedents de diferents països del món, arriben al Daesh", precisa el comunicat.

La Guàrdia Civil considera que l'operació d'aquest dimecres contribuirà a neutralitzar una de les estructures de recolzament que finançaven Estat Islàmic des d'Europa. L'operació, tutelada pel Jutjat Central d'Instrucció Número 1 i la fiscalia de l'Audiència Nacional, ha comptat amb la col·laboració del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). Hi han pres part agents de la Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil i unitats de les comandàncies de Girona i Almeria.

Segons ha subratllat el Ministeri de l'Interior, aquesta és la primera operació que es fa a l'estat espanyol on es tenen "evidències concretes" que la finalitat de l'enviament d'aquestes remeses servia per finançar el Daesh. Els dos detinguts seran traslladats a Madrid, on passaran a disposició del Jutjat Central d'Instrucció Número 1 de l'Audiència Nacional.