Els vehicles amb metge resolen el 19% d'emergències des del gener

El temps d´arribada a malalts crítics baixa en el primer mig any del nou model d´ambulàncies · L´activitat al conjunt de Girona augmenta un 30% i fins al 60% en llocs de la costa a l´estiu

27.07.2016 | 08:43
Els vehicles amb metge resolen el 19% d'emergències des del gener
Els vehicles amb metge resolen el 19% d'emergències des del gener

La reducció del temps d´arribada als malalts crítics, que entre 2015 i 2016 ha millorat un 52,46% a Girona, l´increment del 30% de l´activitat global i de fins el 60% en municipis costaners i la resolució in situ del 19% dels casos atesos per vehicles d´intervenció ràpida amb metge, sense portar el malalt a l´hospital, són els indicadors més rellevants dels primer sis mesos del nou model d´ambulàncies.

La directora del Sistema d´Emergències Mèdiques (SEM) a Girona, la doctora Anna Fontquerni, resumeix aquest mig any destacant l´increment de l´activitat; l´atenció dels malalts allà on es troben i que es quedin a casa després de rebre el tractament; l´elasticitat del sistema, que en el 70% dels casos ha permès respondre a serveis simultanis; i la millora del temps d´arribada al malalt crític.

El nou model va entrar en vigor el 14 de gener i s´ha aplicat tenint en compte les necessitats de cada comarca, així com les diferències d´hivern a estiu. Durant la temporada turística, l´activitat s´incrementa, però no de manera lineal a tot arreu: ha crescut un 30% al conjunt de Girona –amb l´Alt Maresme–, però s´ha enfilat un 50 o un 60% en llocs concrets de la costa.

La responsable del SEM destaca que un dels «reptes» era augmentar els recursos per atendre les necessitats d´estiu i, per fer-ho, el reforç habitual s´ha ampliat amb un Vehicle d´Intervenció Ràpida (VIR) a Lloret –els permanents són a Campdevànol, Sant Joan, la Bisbal i Girona– i una unitat avançada d´infermeria a l´Alt Empordà.

Per Fontquerni, una altra fita d´aquest primer mig any és la millora del temps d´arribada al malalt crític, en menys de 10 minuts i en menys de 20. I també afirma que, ara, a Girona s´atenen més malalts amb un suport vital avançat: «un 7% a tota la demarcació».

Un repte pels professionals
La doctora destaca la implicació de metges, infermers i tècnics i reconeix que els professionals han afrontat el repte més gran del canvi, perquè «no només han de ser uns bons científics que apliquin un bon tractament mèdic sinó que també han de tenir una sèrie d´habilitats no tècniques importants». Fontquerni remarca que «ells estan amb el malalt i avaluen què necessita», sabent els recursos al seu abast. En relació amb això, per arribar abans al pacient s´han augmentat els vehicles de suport vital avançat –al Baix Empordà, al que ja hi havia a Palamós amb metge s´hi ha afegit un amb infermera a la Bisbal– i s´ha ubicat una unitat amb infermeria a Llagostera.

Pel que fa a les dues amenaces de vaga a Girona, la directora del SEM va restringir el problema a les relacions laborals amb la nova empresa adjudicatària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Comarques

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

Els consistoris que van treballar el dia de la Hispanitat disposen de 20 dies hàbils per enviar la...

Enllaços recomanats: Premis cinema