La reducció del temps d´arribada als malalts crítics, que entre 2015 i 2016 ha millorat un 52,46% a Girona, l´increment del 30% de l´activitat global i de fins el 60% en municipis costaners i la resolució in situ del 19% dels casos atesos per vehicles d´intervenció ràpida amb metge, sense portar el malalt a l´hospital, són els indicadors més rellevants dels primer sis mesos del nou model d´ambulàncies.

La directora del Sistema d´Emergències Mèdiques (SEM) a Girona, la doctora Anna Fontquerni, resumeix aquest mig any destacant l´increment de l´activitat; l´atenció dels malalts allà on es troben i que es quedin a casa després de rebre el tractament; l´elasticitat del sistema, que en el 70% dels casos ha permès respondre a serveis simultanis; i la millora del temps d´arribada al malalt crític.

El nou model va entrar en vigor el 14 de gener i s´ha aplicat tenint en compte les necessitats de cada comarca, així com les diferències d´hivern a estiu. Durant la temporada turística, l´activitat s´incrementa, però no de manera lineal a tot arreu: ha crescut un 30% al conjunt de Girona -amb l´Alt Maresme-, però s´ha enfilat un 50 o un 60% en llocs concrets de la costa.

La responsable del SEM destaca que un dels «reptes» era augmentar els recursos per atendre les necessitats d´estiu i, per fer-ho, el reforç habitual s´ha ampliat amb un Vehicle d´Intervenció Ràpida (VIR) a Lloret -els permanents són a Campdevànol, Sant Joan, la Bisbal i Girona- i una unitat avançada d´infermeria a l´Alt Empordà.

Per Fontquerni, una altra fita d´aquest primer mig any és la millora del temps d´arribada al malalt crític, en menys de 10 minuts i en menys de 20. I també afirma que, ara, a Girona s´atenen més malalts amb un suport vital avançat: «un 7% a tota la demarcació».

Un repte pels professionals

La doctora destaca la implicació de metges, infermers i tècnics i reconeix que els professionals han afrontat el repte més gran del canvi, perquè «no només han de ser uns bons científics que apliquin un bon tractament mèdic sinó que també han de tenir una sèrie d´habilitats no tècniques importants». Fontquerni remarca que «ells estan amb el malalt i avaluen què necessita», sabent els recursos al seu abast. En relació amb això, per arribar abans al pacient s´han augmentat els vehicles de suport vital avançat -al Baix Empordà, al que ja hi havia a Palamós amb metge s´hi ha afegit un amb infermera a la Bisbal- i s´ha ubicat una unitat amb infermeria a Llagostera.

Pel que fa a les dues amenaces de vaga a Girona, la directora del SEM va restringir el problema a les relacions laborals amb la nova empresa adjudicatària.