Carles Monguilod, l'advocat de l'empresari Gustavo Buesa (investigat en l'operació Tro), ha entrat un escrit al jutjat de Blanes, que busca l'arxiu de la causa. L'advocat considera que després de les declaracions que s'han produït davant del jutge, només es pot concloure que no hi ha cap delicte en el comportament del seu client i de la resta d'investigats.

El lletrat repassa cada una de les acusacions de la Fiscalia Anticorrupció i posa de manifest el que ell considera diversos errors del ministeri públic que l'han portat a acusar Buesa i altres imputats. Carles Monguilod destaca que la Fiscalia ha fet cas de diversos testimonis que un principi van denunciar actituds presumptament il·lícites però que davant el jutge es van fer enrere.

És el cas d'un enginyer de Medi Ambient de l'Ajuntament de Lloret de Mar que havia denunciat que l'havien coaccionat i amenaçat perquè abandonés la redacció del plec de condicions per a la concessió del servei de neteja i recollida de residus. Davant el jutge, segons recull Monguilod en el seu escrit, el tècnic va negar aquestes pressions i «no va aconseguir assenyalar quina irregularitat o il·legalitat podia identificar» en els tràmits del plec de condicions.

Tampoc dos exregidors de l'oposició a l'Ajuntament, en l'època d'aquesta concessió, van saber veure cap irregularitat administrativa o il·legalitat. L'escrit també intenta desmentir que es va encarregar la redacció del plec de condicions a una tècnica en pràctiques sense mèrits suficients per fer-ho. «Aquesta afirmació és totalment gratuïta» perquè l'encarregada del treball «ja havia redactat altres plecs de condicions i tenia la condició de personal laboral fix per oposició a l'Ajuntament».

Sobre la urgència de la tramitació del concurs, el lletrat nega que fos així i assegura que va ser per procediment ordinari «amb els terminis legalment previstos».

Donacions a partits

L'advocat de Gustavo Buesa nega rotundament que les donacions a la fundació Catdem de CDC o el crèdit a Unió tinguin una relació causa-efecte amb les adjudicacions a les empreses del seu client. Recorda que aquestes aportacions es van declarar i va ser legals i afegeix que «només una interpreació desviada de la realitat» pot concloure en «alguna conseqüència criminal».

Respecte a les contractacions dels fills de l'interventor, Carlos Arbó, el document entrat al jutjat afirma que una d'aquestes es va fer 9 anys abans de l'adjudicació a GBI i, per tant, veu impossible que el 2002 es pogués preveure que el 2011 hi hauria el contracte. Desmenteix també que el secretari de l'Ajuntament, Rafael García, cobrés de les empreses de Buesa, «sinó que el salari li paga un consorci públic».

Sobre la concessió per la gestió i obres del Centre de Tractament de Residus, Monguilod afirma que l'Ajuntament no va intervenir en la tramitació de l'expedient, sinó que ho va fer la Generalitat i afegeix que l'oferta econòmica més barata va ser la del seu client, a diferència del que diu la Fiscalia. Pel que fa a la suposada influència de Buesa a CiU per fer nomenaments, l'advocat destaca que «Robert Fauria no va ser mai nomenat director general de l'Agència Catalana de Residus».