Amb els ulls posats en el foc sense perdre'l de vista, els veïns de les urbanitzacions properes a la zona afectada per l'incendi de Blanes van estar tot el dia a l'expectativa per veure cap a on avançaven les flames i si havien d'abandonar o no casa seva.

A mesura que la columna de fum s'anava fent més densa, els veïns de la urbanització de Sant Daniel de Tordera van sortir al carrer preocupats i amb cert neguit per la situació. Des d'allà es podia veure com les flames anaven avançant i revifaven amb el vent de marinada. A la part més alta de la urbanització, amb vistes a la zona afectada, s'anaven concentrant petits grups de veïns que feien pinya els uns amb els altres.

"Estic esperant si el foc es calma per decidir si marxar o no. Des de casa veia la columna de fum i m'he preocupat perquè estem envoltats de pi, que pel foc és com combustible. Però per sort el tenim lluny", explicava una veïna.

Altres es van aproximar fins aquesta zona per veure des d'una bona perspectiva el foc. És el cas d'en Juli Calatayud de Blanes, acompanyat de la seva dona, Marga, i del seu fill Adrià, que van agafar el seu cotxe i es van enfilar fins a Sant Daniel per poder veure millor, des de l'altura, com el foc cremava un dels seus boscos. "Aquesta és una zona de mal accés pels cotxes, està ple de corriols per anar a passejar o amb bicicleta però no hi ha una carretera amb bones condicions per on poden accedir els cotxes, ho tindran complicat els bombers", explicava en Juli mentre fotografiava amb el seu telèfon mòbil el foc.

Minuts més tard, diferents patrulles dels Mossos d'Esquadra informaven els veïns que anessin a les seves respectives cases, agafessin les coses més necessàries i, al més aviat possible, abandonessin la urbanització.

"Jo per mi no marxaria perquè el foc és lluny, però si ens diuen que hem de marxar per prevenció, marxarem", explicava en Miquel Fuentes acompanyat del seu veí Carles Morcillo mentre es dirigien a casa seva per agafar "quatre coses" i marxar.

Altres, però, continuaven expectants mirant la situació des del petit mirador creat per a l'ocasió. "No fa olor de fum. Quan el foc es dirigeixi cap aquí ja agafarem les coses i marxarem", comentava la Mònica Fernández, veïna de Sant Daniel, mentre atenia les trucades i missatges de Whatsapp que rebia d'amics i familiars preocupats per la situació.

Al seu costat, l'Alberto Guenaga amb les seves dues filles miraven des de dins el cotxe la direcció que agafava el foc per si havien de marxar o no. "De moment no ens mourem d'aquí, però ho tenim tot a punt per si hem de marxar cap a Barcelona a casa d'uns familiars. És una pena com està quedant la muntanya", es lamentava.

Pocs metres més avall, a l'entrada de Sant Daniel, hi ha el camí que connecta amb el Vilar, una de les urbanitzacions més afectades pel foc, ja que està situada a pocs metres d'on es va originar l'incendi. Allà, totes les cases van ser desallotjades i la carretera d'accés a l'indret va romandre tancat poc després de declarar-se l'incendi. Només hi accedien els cotxes de bombers per dirigir-se a la zona de l'incendi.

Fins allà es van apropar dues noies de Tordera, Joana i Núria Mollfulleda, per ajudar els bombers. "Sembla que no necessiten voluntaris perquè la zona és molt escarpada i les dotacions terrestres ho tenen complicat per accedir al lloc del foc", explicava la Joana.

El foc crema a la propera C-32

És justament la zona afectada pel foc per on passarà l'ampliació de la C-32 entre Tordera, Blanes i Lloret. Els veïns poc van tardar a fer paral·lelismes entre el foc i la nova carretera que ha despertat una allau de queixes mediambientals, ja que suposarà la destrucció d'un entorn natual apreciat pels veïns de les localitats properes. "Ja tenen lloc per fer l'autovia", ironitzava un d'ells sorprès per la "casualitat" de l'incendi.

Espai habilitat per als desallotjats

Les alternatives dels veïns desallotjats pel foc eren anar a casa d'un familiar o dirigir-se al Parc Prudenci Bertrana de Tordera, l'espai habilitat per les autoritats per acollir els afectats.

Pocs van ser, però, els que van escollir la segona opció, ja que al parc s'hi van adreçar només una vintena de persones. Uns d'ells van ser la família De Castro-Delgado, que estava dinant a unes de les taules de pícnic que hi ha a l'indret. "Veníem de la platja i veiem el fum però no sabíem d'on venia. Quan hem arribat a casa hem vist que les flames les teníem força a prop i ens hem espantat una mica", afirmaven, tot queixant-se que la zona cremada "estava molt bruta de bardisses".

Fins allà es va desplaçar la regidora de Seguretat de l'Ajuntament de Tordera, que es va apropar al lloc per informar-los que en breu podrien tornar a casa seva.