Malgrat que un llarg procés judicial ha determinat que l’abocador de Vacamorta és il·legal, Gustavo Buesa (el president de l’empresa) continua pensant que la zona era la millor per instal·lar-lo.

Com està el procés de l'abocador de Vacamorta?

Estem pendents que el jutge decideixi l'execució del “tanquis i buidis” que ell va sentenciar.

Hi ha alguna activitat?

No. Només de manteniment de la instal·lació.

S'ha tapat completament amb terra?

Sí.

On van els residus que anaven a Vacamorta?

Una part, entenc que a la competència i alguns a Tivissa [és de de la seva propietat].

D'on provenien els residus?

De Girona i de la resta de Catalunya. Amb el tancament de Vacamorta, a la província de Girona no hi ha un sol dipòsit per poder tractar els residus industrials. Les indústries de Girona estan patint un greuge molt important perquè tenen un plus per transportar els seus residus a altres províncies. És un tema greu.

Es va construir en un lloc amb una llicència que és il·legal.

El lloc era òptim i idoni. Estem parlant d'unes pedreres d'argila. Era perfecte. Estava tremendament degradat. Fins i tot diria que perillós, per a possibles caigudes de gent. Es va tramitar tot segons exigia la reglamentació que marca la Generalitat. I, en funció d'una denúncia que fa la Plataforma Antiabocador, el jutge determina que urbanísticament no complia per haver-se donat aquesta llicència. Per tant, d'il·legal... Serà pel tema urbanístic que decideix el jutge, però nosaltres vàrem complir absolutament amb tots els requisits i l'administració ens va donar l'autorització. Jo tinc una llicència perfectament legal en el seu moment. Qui dóna la llicència és la Generalitat de Catalunya.

La culpa és exclusivament de la Generalitat? Vostè no se sent culpable?

Com vol que em senti culpable? Això és com si vostè demana una llicència d'un bar, li donen la llicència del bar i al cap d'uns anys, quan té el seu negoci i la seva inversió, li diuen que en aquesta cantonada no es podien obrir bars. Vostè quina culpa té?.

Hi havia informes preliminars que desaconsellaven aquell lloc. Informes dels anys 80.

Jo no n'he vist cap. I si n'hi havia, perquè no me'ls van donar? Nosaltres considerem que lloc més adequat que aquell, no existia.

Considera que la llicència està ben donada?

Nosaltres creiem que la llicència està ben donada. Després es va fer un pla especial, que el va aprovar Urbanisme de Girona i que últimament també ha estat tombat per una altra sentència. Urbanísticament sembla que si no ho tenies dins el pla general de l'Ajuntament com a zona destinada a fer dipòsits controlats, no és viable. Això és el que determina el jutge. Nosaltres quina culpa tenim? Nosaltres som molt perjudicats.

Va demanar una indemnització a la Generalitat i el Tribunal Superior li va desestimar. Insistirà amb aquesta demanda?

És la nostra idea. Però nosaltres ho estem estudiant tot. Lògicament jo sóc el president del consell d'administració però hi ha altres accionistes i la decisió s'ha de prendre de manera col·legiada. Nosaltres creiem que estem molt perjudicats i que s'està fent un greuge econòmic molt important i considerem que tenim raó. A partir d'aquí, mirarem que és el que hem de sol·licitar..

Vostè apareix per tot arreu. També surt a la llista Falciani. Alguna cosa devia amagar en el seu moment.

Jo no tinc res a amagar. Una persona pot tenir comptes a on vulgui de la Comunitat Econòmica Europea o dels Estats Units i jo ho declaro tot a la meva declaració de la renda i compleixo amb les meves obligacions fiscals.