Capturen una tortuga a l'Estany de Banyoles que era un perill per la seva mossegada

L'exemplar, d'uns 20 centímetres, és d'una espècie exòtica que pot arribar a pesar 16 quilos quan és adult

29.07.2016 | 10:19
Capturen una tortuga a l'Estany de Banyoles que era un perill per la seva mossegada

Tècnics del Consorci de l’Estany han atrapat una tortuga mossegadora (‘Chelydra serpentina’) en una cuneta inundada a prop de l’Estany de Banyoles després que algú l’alliberés. És un exemplar jove que fa uns 20 centímetres però quan és adult pot arribar a pesar 16 quilos. A banda de ser una espècie exòtica originària d'Amèrica del Nord té una mossegada molt potent i per tant era un autèntic perill per a qualsevol persona que l’hagués tocat pensant-se que era una inofensiva tortuga d’aigua. La van descobrir per casualitat i gràcies a tenir coneixements d’aquests amfibis la van identificar. “Té la cua i la closca amb protuberàncies similars a un cocodril petit i el cap i el coll és com el d’una serp, que li permet disparar ràpidament i atrapar la presa”, explica el director tècnic del Consorci de l’Estany, Miquel Campos. És la tercera que troben a la zona en els últims quinze anys.

“No convé trobar-nos aquesta tortuga a la natura perquè s’adapta fàcilment a l’entorn i perquè algú podria prendre mal”. Amb aquestes paraules, el director tècnic del Consorci de l’Estany, Miquel Campos, subratllava que ha estat una sort poder localitzar-lo i atrapar-lo. En declaracions a l’ACN, ha explicat que va ser una descoberta fortuïta, que no s’esperaven, mentre dimarts passat inspeccionaven una cuneta inundada al costat de la carretera de circumval·lació de l’Estany i a l’altra banda de la sortida del camp de regates de rem. Estava mig enterrada entre el llot i la fullaraca però les protuberàncies a la closca la van delatar. Ara estan pendents de traslladar-la al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera (Alt Empordà) on podrà viure en captivitat.

Calculen que té entre 3 i 4 anys –fa 20 centímetres de llarg- però podria arribar a doblar aquesta mida quan sigui adult -és un mascle- arribant a superar els 16 quilos de pes i fins a 36 quilos en captivitat. Destaca per ser una tortuga d’aigua de color marronós, d’aspecte robust i amb detalls similars a un cocodril petit –la cua i la closca tenen protuberàncies-. Viu en llocs ombrívols i entollats, normalment enterrada entre el fang i la vegetació, on s’alimenta d’invertebrats com ara peixos, granotes o libèl·lules. Quan són adults, poden arribar a menjar polls d’ocells. Però si per alguna cosa destaca és per tenir una mossegada potent, gràcies als llavis altament tallants que, combinats amb un coll de serp retràctil i àgil, el converteixen en un hàbil caçador. Unes característiques que agraden molt als aficionats de terraris.

Es pot comprar per uns 25 o 35 euros en el cas de tenir un any i el seu preu augmenta de valor com més gran és. El comerç d’aquests animals exòtics està molt poc regulat i és difícil de controlar sobretot per la comercialització per Internet entre particulars. Els experts recorden que si s’allibera de forma fortuïta o intencionada al medi natural pot generar greus problemes ambientals a banda de ser un perill per a les persones. Un missatge que també ha volgut donar l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer. “És lícit perdre l’interès per un animal o perquè desconeixia que era tan agressiva, però cal ser responsable i evitar alliberar-la en un entorn com l’estany perquè pot ser un perill”, afirma el batlle.

Així ho demostra el que va succeir l’any 2013 en una petita població bavaresa a Alemanya. Va aparèixer un exemplar de tortuga mossegadora que va atacar un nen de vuit anys. Li va arrencar un tros de taló d’Aquil·les mentre nedava en un llac i va fer disparar les alarmes. Algú també l’havia alliberat.

La tercera que capturen en 15 anys
No és la primera vegada que atrapen un exemplar d’aquesta espècie a l’Estany de Banyoles, un indret amb una gran biodiversitat. L’any 2001 van capturar un mascle de 13 quilos i l’any 2014 un altre exemplar en un rec de Banyoles.

Aquesta espècie, però, és una excepció ja que el 86% de les captures de tortuga exòtica que ve fent el Consorci de l’Estany des de l’any 2006 –sobretot durant els dos últims projectes LIFE Estany 2001-2013 i el que està vigent, el Potamo Fauna- són de l’espècie de florida o d’orelles vermelles. Entre les 650 tortugues que s’han capturar en aquests deu últims anys, també s’han detectat 7 altres espècies o sub-espècies, com ara la falsa tortuga mapa o la tortuga pintada.

Una dada positiva és que actualment es capturen més individus de tortuga d’estany i de rierol, les dues espècies autòctones, que d’exòtica. De moment n’han localitzat 37 enfront de les 11 d’espècies de fora. Això es deu, segons el consorci, a la bona aclimatització de les tortugues d’estany procedents dels alliberaments que van començar l’any 2011 i també als bons resultats de la campanya de control i captura d’exemplars.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Jordi Viñas, alcalde de Salt.
Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

L´Estat denunciarà els ajuntaments gironins que van obrir el 12-O

Els consistoris que van treballar el dia de la Hispanitat disposen de 20 dies hàbils per enviar la...

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L´ecologia com a eina per canviar-ho tot

L'Agenda Llatinoamericana del 2017 reivindica una nova mentalitat per acabar amb la desigualtat i...

Enllaços recomanats: Premis cinema