Capturen una tortuga a l'Estany de Banyoles que era un perill per la seva mossegada

L'exemplar, d'uns 20 centímetres, és d'una espècie exòtica que pot arribar a pesar 16 quilos quan és adult

29.07.2016 | 10:19
Capturen una tortuga a l'Estany de Banyoles que era un perill per la seva mossegada

Tècnics del Consorci de l´Estany han atrapat una tortuga mossegadora (´Chelydra serpentina´) en una cuneta inundada a prop de l´Estany de Banyoles després que algú l´alliberés. És un exemplar jove que fa uns 20 centímetres però quan és adult pot arribar a pesar 16 quilos. A banda de ser una espècie exòtica originària d'Amèrica del Nord té una mossegada molt potent i per tant era un autèntic perill per a qualsevol persona que l´hagués tocat pensant-se que era una inofensiva tortuga d´aigua. La van descobrir per casualitat i gràcies a tenir coneixements d´aquests amfibis la van identificar. "Té la cua i la closca amb protuberàncies similars a un cocodril petit i el cap i el coll és com el d´una serp, que li permet disparar ràpidament i atrapar la presa", explica el director tècnic del Consorci de l´Estany, Miquel Campos. És la tercera que troben a la zona en els últims quinze anys.

"No convé trobar-nos aquesta tortuga a la natura perquè s´adapta fàcilment a l´entorn i perquè algú podria prendre mal". Amb aquestes paraules, el director tècnic del Consorci de l´Estany, Miquel Campos, subratllava que ha estat una sort poder localitzar-lo i atrapar-lo. En declaracions a l´ACN, ha explicat que va ser una descoberta fortuïta, que no s´esperaven, mentre dimarts passat inspeccionaven una cuneta inundada al costat de la carretera de circumval·lació de l´Estany i a l´altra banda de la sortida del camp de regates de rem. Estava mig enterrada entre el llot i la fullaraca però les protuberàncies a la closca la van delatar. Ara estan pendents de traslladar-la al Centre de Reproducció de Tortugues de l´Albera (Alt Empordà) on podrà viure en captivitat.

Calculen que té entre 3 i 4 anys –fa 20 centímetres de llarg- però podria arribar a doblar aquesta mida quan sigui adult -és un mascle- arribant a superar els 16 quilos de pes i fins a 36 quilos en captivitat. Destaca per ser una tortuga d´aigua de color marronós, d´aspecte robust i amb detalls similars a un cocodril petit –la cua i la closca tenen protuberàncies-. Viu en llocs ombrívols i entollats, normalment enterrada entre el fang i la vegetació, on s´alimenta d´invertebrats com ara peixos, granotes o libèl·lules. Quan són adults, poden arribar a menjar polls d´ocells. Però si per alguna cosa destaca és per tenir una mossegada potent, gràcies als llavis altament tallants que, combinats amb un coll de serp retràctil i àgil, el converteixen en un hàbil caçador. Unes característiques que agraden molt als aficionats de terraris.

Es pot comprar per uns 25 o 35 euros en el cas de tenir un any i el seu preu augmenta de valor com més gran és. El comerç d´aquests animals exòtics està molt poc regulat i és difícil de controlar sobretot per la comercialització per Internet entre particulars. Els experts recorden que si s´allibera de forma fortuïta o intencionada al medi natural pot generar greus problemes ambientals a banda de ser un perill per a les persones. Un missatge que també ha volgut donar l´alcalde de Banyoles, Miquel Noguer. "És lícit perdre l´interès per un animal o perquè desconeixia que era tan agressiva, però cal ser responsable i evitar alliberar-la en un entorn com l´estany perquè pot ser un perill", afirma el batlle.

Així ho demostra el que va succeir l´any 2013 en una petita població bavaresa a Alemanya. Va aparèixer un exemplar de tortuga mossegadora que va atacar un nen de vuit anys. Li va arrencar un tros de taló d´Aquil·les mentre nedava en un llac i va fer disparar les alarmes. Algú també l´havia alliberat.

La tercera que capturen en 15 anys
No és la primera vegada que atrapen un exemplar d´aquesta espècie a l´Estany de Banyoles, un indret amb una gran biodiversitat. L´any 2001 van capturar un mascle de 13 quilos i l´any 2014 un altre exemplar en un rec de Banyoles.

Aquesta espècie, però, és una excepció ja que el 86% de les captures de tortuga exòtica que ve fent el Consorci de l´Estany des de l´any 2006 –sobretot durant els dos últims projectes LIFE Estany 2001-2013 i el que està vigent, el Potamo Fauna- són de l´espècie de florida o d´orelles vermelles. Entre les 650 tortugues que s´han capturar en aquests deu últims anys, també s´han detectat 7 altres espècies o sub-espècies, com ara la falsa tortuga mapa o la tortuga pintada.

Una dada positiva és que actualment es capturen més individus de tortuga d´estany i de rierol, les dues espècies autòctones, que d´exòtica. De moment n´han localitzat 37 enfront de les 11 d´espècies de fora. Això es deu, segons el consorci, a la bona aclimatització de les tortugues d´estany procedents dels alliberaments que van començar l´any 2011 i també als bons resultats de la campanya de control i captura d´exemplars.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema