Tècnics del Consorci de l'Estany han atrapat una tortuga mossegadora -Chelydra serpentina- en una cuneta inundada a prop de l'Es?tany de Banyoles després que algú l'alliberés. És un exemplar jove que fa uns 20 centímetres, però que quan és adult pot arribar a pesar 16 quilos. A part de ser una espècie exòtica originària d'Amèrica del Nord, té una mossegada molt potent i, per tant, podia ser un autèntic perill per a qualsevol persona que l'hagués tocat pensant-se que es tracta d'una inofensiva tortuga d'aigua. «Té la cua i la closca amb protuberàncies similars a un cocodril petit i el cap i el coll són com d'una serp, fet que li permet disparar ràpidament i atrapar la presa», detalla el director tècnic del Consorci de l'Estany, Miquel Campos. És la tercera tortuga mossegadora que troben a la zona en els últims quinze anys.

Campos afegeix: «No convé trobar-nos aquesta tortuga a la natura perquè s'adapta fàcilment a l'entorn i perquè algú podria prendre mal». Fins i tot, subratlla que ha estat una sort localitzar-la i atrapar-la. Campos explica que va ser una descoberta fortuïta, quan el passat dimarts els tècnics del Consorci inspeccionaven una cuneta inundada al costat de la carretera de circumval·lació de l'Estany i a l'altra banda de la sortida del camp de regates de rem. Estava mig enterrada entre el llot i la fullaraca, però les protuberàncies a la closca van delatar-la. Ara es traslladarà aquest exemplar al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, on podrà viure en captivitat.

Es calcula que té entre 3 i 4 anys (fa 20 centímetres de llarg) però podria arribar a doblar aquesta mida quan sigui adult -és un mascle-, arribant a superar els 16 quilos de pes i fins a 36 quilos en captivitat. Destaca per ser una tortuga d'aigua de color marronós, d'aspecte robust i amb detalls similars a un cocodril petit (tant la cua com la closca tenen protuberàncies). Viu en llocs ombrívols i entollats, normalment enterrada entre el fang i la vegetació on s'alimenta de -per exemple- peixos, granotes o libèl·lules. Quan la tortuga és adulta, arriba a menjar polls d'ocells. Però si per alguna cosa sobresurt, és per tenir una mossegada potent gràcies als llavis altament tallants que -amb el seu coll retràctil i àgil- converteixen l'espècie en una hàbil caçadora.