L'Ajuntament d'Olot es va comprometre en el darrer ple a consumir només energies verdes i renovables en els edificis i serveis de la seva responsabilitat. L'acord de consumir un 100% d'energies renovables va tenir l'origen en la moció del grup municipal d'ERC per a la promoció de producció i consum d'energies netes per consolidar la sobirania energètica local.

La moció va ser aprovada per unanimitat. Tot i això, la diferència va estar en l'apartat de la moció, on ERC demana que l'Ajuntament es faci soci de la cooperativa Som Energia i l'Ajuntament -defensat per Josep Gelis (regidor de Territori i Espai Públic per CiU)- argumentava les possibilitats de la companyia elèctrica Bassols.

Gelis va considerar que -en tot cas- la decisió sobre el subministre elèctric dels equipaments municipals s'ha de decidir en un concurs públic. Anna Barnadas (ERC) va celebrar el concurs públic, perquè segons ella només la cooperativa Som Energia pot garantir un 100% d'energia verda i renovable.

Abans, Barnadas va presentar la moció: «Nosaltres -va dir- volem aterrar al ple municipal per tal d'exercir la sobirania energètica municipal i ens basem en els Plans d'acció local per l'energia sostenible (PAES) que demanen realizar la compra d'energia verda per part dels municipis».

Va seguir: «Això ens permetria deslligar-nos d'empreses que no tenen cap o poca consciència ambiental o social. En aquest cas potser les elèctricques són així. Potser les locals funcionen una mica millor. I per això i perquè actualment només hi ha una cooperativa que faci aquesta provisió. Presentem la possibilitat que aquest Ajuntament es faci soci de la cooperativa Som Energia».

Gelis va respondre:?«En el cas de l'Ajuntament d'Olot podem acreditar que el 15% del consum del 2015 es va fer amb energies renovables. Va seguir: « Pel que al 2016 es poden acreditar garanties d'origen pel 100% del consum o sigui al voltant de 2.950 megavats hora». Va continuar:?«Respecte a la cooperativa Som Energia que també és una comercialitzadora no implica cap avantatge concret. L'empresa que ara té contractada l'ajutament [Bassols] també garanteix el 100% d'origen de renovables». Gelís va basar l'afirmació amb els barems de la Comissió del Mercat de la Lliure competència. Va recordar que Bassols comercialitza energia d'altres companyies.