L'IAS construirà una unitat de semicrítics al Santa Caterina

L'objectiu és descongestionar el Trueta i serà per als casos de menor complexitat Ja s'ha sol·licitat la llicència ambiental

31.07.2016 | 07:18
L'IAS construirà una unitat de semicrítics al Santa Caterina

L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) ha iniciat els tràmits per construir una unitat de semicrítics a l'edifici de l'hospital Santa Caterina de Salt, dins el recinte del Parc Hospitalari Martí Julià. La unitat serà gestionada pel servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Josep Trueta de Girona, garantint una plena coordinació entre els dos centres en l'atenció de pacients crítics i semicrítics. Així, el Santa Caterina atendrà els casos de menor complexitat. L'objectiu és descongestionar l'UCI del Trueta, on es concentraran els casos més greus. La nova unitat de Salt, d'uns 650 metres quadrats, s'ubicaria al costat de l'àrea quirúrgica, al darrere del servei d'urgències, amb un cos sobre l'actual pati d'instal·lacions del centre.

La unitat de semicrítics forma part de les inversions previstes pel Parc Hospitalari Martí i Julià per modernitzar les instal·lacions i arriba després de detectar-se una manca de llits de cures intensives polivalents per atendre a la totalitat dels pacients crítics que es generen al territori. Per tant, l'objectiu serà complementar l'UCI?del Trueta, que té 16 llits i que «de forma intermitent passen a ser 18», amb una ocupació mitjana del 92%, cosa que genera un «dèficit de llits», segons explica el ple de prescripcions tècniques previ al projecte.

La nova unitat actuaria «en coordinació amb l'UCI del Trueta» i rebria els «pacients quirúrgics del Santa Caterina amb postoperatori complex però no complicat», «pacients mèdics del Santa Caterina que evolucionen a crítics des de les plantes o des d'urgències» i finalment «pacients crítics del territori» que tinguin «necessitats tècniques i exploracions intensives però no complexes». En el document, es calcula que a la nova UCI hi hauria uns 305 ingressos anuals amb una ocupació del 84%.

Coordinació des del Trueta
La nova unitat de semicrítics s'assembla a la que tenen hospitals de característiques similars, com el Consorci Hospitalari de Vic, l'Hospital de Sant Pau o el de Santa Tecla de Tarragona. Des del punt de vista mèdic, serà gestionat pel servei de Medicina Intensiva del Trueta. De fet, el Trueta seguirà sent el centre de referència a la regió de Girona i concentrarà els pacients més greus i amb més necessitats assistencials, ja que la seva UCI té tots els dispositius assistencials necessaris i del quadre de serveis de guàrdia de totes les especialitats mèdiques i quirúrgiques. El Santa Caterina, en canvi, acollirà els pacients que per patologia, siguin menys greus per descongestionar el Trueta i fer que aquest tingui més llits per a crítics.

Característiques de la unitat
Sobre la nova unitat, en espera de conèixer el projecte final, la proposta era utilitzar 650 m2 i s'?ubicaria «prop de l'àrea quirúrgica i d'urgències amb la construcció d'un cos sobre el pati d'instal·lacions». La intenció era tenir 6 boxs i dos de reserva, a banda de sales per a familiars, vestuaris, despatxos... L'edifici estarà integrat amb l'entorn i amb les característiques de l'edifici (quant a alçades i disseny), respectuós amb el medi i connectat funcionalment amb la resta de l'hospital, sobretot a l'àrea quirúrgica i urgències.

El 13 de maig passat l'IAS -empresa pública que gestiona a Girona el Santa Caterina (bàsic de la Selva interior i part del Gironès) i el Parc Martí i Julià- va sol·licitar a Salt la llicència ambiental, segons l'edicte publicat dijous, al Butlletí Oficial de la Província de Girona (BOPG). Seran el Consell Comarcal i els Bombers qui n'emetin un informe. ?Llavors, es?podrà demanar el permís d'obres i procedir a la licitació dels treballs, que costarien al voltant d'1 milió d'euros. Les obres podrien començar el pròxim 2017.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema