La UdG aboga per no talar els arbres després d'un incendi

La universitat ha fet un codi de bones pràctiques per millorar la gestió dels boscos cremats

31.07.2016 | 07:18

Investigadors del grup de Biologia Animal de la Universitat de Girona (UdG) han editat un document, un codi de bones pràctiques, per procurar que la tala d'un bosc després d'un incendi sigui com menys perjudicial sigui possible i millorar així la gestió i recuperació dels boscos cremats, mitigant els impactes negatius de la seva explotació. El projecte s'anomena les «Fitxes de bones pràctiques per a la gestió forestal postincendi» i estan destinades tant a professionals forestals, propietaris de boscos i institucions com també Administracions públiques.

El projecte ha estat liderat per l'expert Eduard Mauri i vol ser una eina útil que aporti mesures de restauració per aquesta mena d'ecosistemes destruïts a causa de les flames. El document inclou recomanacions que es poden aplicar a boscos de la conca Mediterrània i s'hi poden trobar propostes immediates, des de la fi del foc fins al primer any després de l'incendi, i a curt termini. Aborden temes com la regeneració de la cobertura vegetal, la reducció de l'erosió, la conservació de la fertilitat del sòl, la fauna o de la qualitat dels hàbitats fluvials i de ribera, entre d'altres.

Des del punt de vista ambiental, un incendi forestal no té perquè rebre la consideració de catàstrofe perqué un bosc mediterrani cremat acull plantes i animals pioners que no viuen en els boscos vius i que són de gran interès de conservació. Els boscors de pinedes, alzinars, suredes i rouredes tornen a aparèixer com a bosc jove al cap de pocs anys sense la intervenció humana i no cal talar-los i extreure la fusta morta com es fa actualment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema