Hi ha ganes de vacances i de viatjar, tant és a on, mentre estigui a uns quants quilòmetres de distància de l'escenari habitual. El viatger vacacional està obert a propostes i li interessa formar part d'una xarxa de turisme col·laboratiu, en la que s'intercanvia allotjament entre particulars. Si això és el que es busca, una nova start up francesa que tot just s'acaba d'implantar a Girona ofereix una alternativa a fórmules amb més bagatge com Airbnb o el Couchsurfing.

Es tracta de la plataforma NightSwapping -intercanvi de nits-, adreçada a particulars, propietaris i inquilins que ofereixen casa seva com a allotjament a canvi d'estalviar-se'n el cost quan ells viatgen o de pagar un preu reduït. L'oferta de nits és "la moneda virtual" d'aquest sistema, tal com destaquen els seus responsables, i com més gran és la participació més possibilitats hi ha de "guanyar nits". En aquest sentit, remarquen que, a diferència d'altres propostes, l'objectiu no és que la persona que ofereix una casa guanyi diners sinó que, a canvi, obtingui el mateix nombre de nits per anar a l'allotjament ofert per un altre membre de la comunitat.

D'altra banda, per a persones reticents a obrir les portes de casa seva a desconeguts o que ara no tenen disponibilitat per acollir ningú, el web també permet accedir a la seva comunitat d'usuaris i buscar un lloc per dormir. En aquest cas, els preus oscil·len entre els 7 i els 49 euros. Per als que sí participen de l'intercanvi, hi ha una tarifa fixa per reserva de 9,90 euros, amb independència de si viatgen sols o en companyia. Segons els responsables del projecte, aquest sistema permet estalviar un 66% del pressupost d'un viatge.

Recerca sense un destí clar

El tret diferencial de NightSwapping és que proposa una manera diferent de triar el destí de vacances, si no es té clar on es vol anar o tant li fa: a la inversa. Aquesta opció està pensada per potenciar un turisme de caràcter més local.

Per fer-ho, el motor de cerca de la plataforma anima l'usuari a escriure el nom de la ciutat a la que li agradaria viatjar o a especificar quants quilòmetres vol desplaçar-se. Després de concretar el nombre de viatgers i les dates disponibles, el web ofereix un llistat amb tots els allotjaments inclosos en el seu catàleg, oferts pels membres de la seva comunitat de viatgers.