Les comarques gironines van registrar ahir algunes de les temperatures més càlides del que portem d'estiu. Coincidint amb la principal operació sortida de les vacances d'agost, les màximes més elevades es van situar en indrets de l'interior de la demarcació, com Olot o Anglès, que van arribar fins als 38,2 i 38 graus de màxima, respectivament. La calor també va ser especialment forta en municipis com Banyoles (36,7 ºC), Girona (36 ºC), Santa Coloma de Farners (37,1 ºC) o la Vall d'en Bas (36,2 ºC). A la costa, en canvi, les màximes van ser més suaus, fent que a Portbou, per exemple, es registressin 28,9 ºC de màxima. A Llançà i el Port de la Selva la boira també va fer acte de presència.

Les previsions alertaven de la situació divendres i, per això, Protecció Civil ja va demanar d'extremar les precaucions alertant de l'elevat risc d'incendi a diverses comarques, entre les quals hi havia el Baix Empordà i el Gironès. També es van prohibir activitats de risc en fins a 47 poblacions i es van restringir els accessos a algunes zones, com el Massís del Montsant.

L'episodi de calor ja podia notar-se ahir des de primera hora del matí a gran part de Catalunya malgrat que les temperatures més altes es van registrar, sobretot, a les comarques de Lleida, on es van fregar els 40 graus a diverses poblacions, com Tremp o Lleida-la Bordeta, amb 39,5 i 39 graus, respectivament. A Girona, en canvi, es van registrar màximes similars a les del darrer episodi del passat 10 de juliol, quan la capital va arribar als 36 graus.

Les més altes, però, van ser per a comarques de més a l'interior, com Olot, que va situar-se superant els 38 graus, o Anglès, just als 38. També Santa Coloma de Farners va passar dels 37 graus i Banyoles els va fregar, amb 36,7.

Al Baix Empordà, les màximes més altes van ser a la Bisbal, amb 35,5 ºC; la Tallada, amb 35,2 ºC; i Cruïlles i Monells, que va assolir la mateixa màxima. A Puigcerdà van arribar als 32,8 mentre, per exemple, Sant Pau de Segúries va arribar als 33,8. A la comarca altempordanesa les xifres més altes també es van situar als municipis més allunyats del mar. Torroella de Fluvià va arribar als 35,6 ºC; Darnius, als 35,2; Cabanes, als 34,5; Espolla, als 34,7; i Navata, als 34,8.

A la costa, en canvi, una de les màximes més alta va donar-se a Sant Pere Pescador, amb 35,1 ºC, seguida de Roses, amb 33,5 i Castelló d'Empúries, amb 31,8. A Portbou, en canvi, la màxima es va situar als 28,9 graus i a Llançà també es van registrar valors més baixos.

El vent del sud, suavitza

Segons el meteoròleg empordanès Roger Geli, aquesta situació es va deure al fet que bufés vent del sud, que "fa suavitzar les temperatures". En aquest sentit, Geli va explicar que per això ahir les temperatures a la comarca no van ser tan elevades com en d'altres punts del país.

En canvi, van ser-ho més dimarts passat quan, per exemple, a Cabanes es va arribar als 37 graus. "Aquell dia feia tramuntana reescalfada. De fet, a Espolla la mínima de dimarts va ser de 35,32 graus, la més calenta en un juliol des del juliol del 2004", va destacar el meteoròleg.

El Servei Meteorològic de Catalunya va llançar ahir un avís de calor arreu de Catalunya que es mantindrà avui, tot i que disminuïrà en la seva intensitat i probabilitat.