El foc s'iniciava al voltant de la una del migdia i poc després els pronòstics no eren bons. Els diferents cossos de seguretat apuntaven a la marinada com a principal conductor de l'avanç de les flames. La seva presència, que no davallava, feia que el foc arribés cada vegada a més part del territori. I en qualsevol comunicat oficial, una de les paraules estrella era "marinada".

De fet, la marinada era protagonista de comunicats però també de piulades. Al llarg de la tarda, desenes de persones informaven, des de diferents punts del territori, que veien la columna de fum del foc de Blanes. I ells, probablement sense saber-ho, també feien referència a la marinada. I és que aquest vent va ser l'encarregat no només d'estendre les flames, sinó també de donar velocitat al fum d'aquestes. Alguns usuaris de Twitter van assegurar que la columna de fum arribava a Figueres. Altres deien veure el fum a Maçanet de la Selva, des d'on la pudor de cremat va ser intensa durant una estona. Desenes d'imatges van omplir aquesta xarxa social amb columnes de fum que, en principi, provenien del foc de Blanes.

Puigdemont, a prop

Qui va viure de molt a prop el foc i no va necessitar seguir-lo per Twitter, en canvi, va ser el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En el moment en què es va iniciar l'incendi, Puigdemont estava a Lloret amb motiu de la festa de Santa Cristina. El president anava acompanyat d'altres autoritats com el bisbe de Girona, Francesc Pardo, i la consellera de Treball, Dolors Bassa. Poc després que l'incendi comencés, la festa de Santa Cristina on assistien va finalitzar, de manera que Puigdemont, juntament amb la resta d'autoritats, van marxar del lloc sense problemes.

La marinada, també anomenada embat, té el seu origen al mar i la seva direcció és la terra. És un vent típic de dies estiuencs i sol bufar després del terral, al migdia, fins que es fa foc. Aquesta brisa marítima es deu a la variació de la temperatura que experimenta la terra i l''aigua. De fet, l'alta temperatura de la terra fa que l'aire escalfat pugi ràpidament i sigui compensat amb l'arribada d'aire fred procedent del mar.

És al vespre, quan les temperatures entre el mar i la terra s'igualen, que la marinada afluixa. És per això que la marinada es produeix en els dies estiuencs, caracteritzats per les altes temperatures, entre el migdia i el vespre.

La marinada és un dels dos fluxos costaners. És el vent oposat al terral, que bufa des de terra cap a mar. En canvi, la marinada bufa de mar cap a terra i sol ser present entre les 10 i les 6 de la tarda. El terral i la marinada són els dos vents causats per les diferències en l'escalfament del terra i el mar, especialment durant l'estiu.