El diputat i cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, i el president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, van instar el Parlament a seguir tirant endavant el mandat del 27-S davant un Estat "indecent" que fa servir el TC "com a braç armat". "No volem desobeir ningú, sinó obeir-nos a nosaltres mateixos amb el full de ruta", va assegurar Rufián. "Quan el Parlament faci el gest de sobirania estarem al seu costat, i no acceptarem que cap tribunal ni cap govern espanyol ens digui qui ha de presidir la cambra catalana ni el Govern", va afegir Sánchez. El president de l'ANC va demanar "generositat i fermesa" i va apostar per parlar ja de "72 diputats" sobiranistes, més que no pas de JxSí i la CUP. Tant Sánchez com Rufián van participar ahir a la quarta caminada organitzada per l'ANC a les platges de l'Alt Empordà, en la qual es van desplegar estelades i es van corejar crits a favor de la independència.

Un dia abans que es reunís el ple extraordinari del Constitucional les mostres de suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es van succeir. L'alt tribunal ha d'estudiar avui la demanda de l'executiu de Rajoy perquè s'obri via penal contra Forcadell, per haver permès la votació de les conclusions del procés constituent. I el TC també pot actuar contra Puigdemont, prohibint-li que desplegui la declaració del 9-N.

El diputat d'ERC a Madrid i cap de llista, Gabriel Rufián, i el president de l'ANC, Jordi Sánchez, van instar la cambra catalana a seguir el mandat del 27-S. "Fa molt temps que el Parlament té un mandat inequívocament popular, que és el de desplegar el full de ruta; hem de seguir el nostre camí, no volem desobeir ningú sinó obeir-nos a nosaltres mateixos", va assegurar Rufián. "El TC fa molt temps que no és ni tribunal, ni constitucional; i davant un estat que utilitza les institucions contra el mandat sobirà, l'única resposta és la de construir un estat de dret decent de tots i per a tots", va afegir.

Ajut a Forcadell i Puigdemont

Per la seva banda, el president de l'ANC també va mostrar ple suport tant a Forcadell com a Puigdemont perquè despleguin el mandat democràtic del 27-S. "Quan el Parlament faci el gest de sobirania, els ciutadans estarem al seu costat, i no acceptarem que cap tribunal ni cal govern espanyol determinin qui ha de presidir la cambra catalana o el Govern", va afirmar.

"Diem amb tota tranquil·litat i fermesa que no ens doblegarem; hem de fer camí", va sentenciar el president de l'ANC. Tant per a Sánchez com per a Rufián, el fet que l'executiu espanyol estigui en funcions des del desembre també és "enormement significatiu". "Demostra la decadència del sistema polític espanyol, que no se'n surt de gestionar la seva pluralitat ni de donar una sortida democràtica a Catalunya; nosaltres, per contra, tenim un rumb i guia", va dir el president de l'assemblea.

En aquesta línia, Jordi Sánchez va fer una crida perquè aquest Onze de Setembre, novament, sigui "una jornada massiva de mobilització per ensenyar al món la nostra voluntat inequívoca com a país". I perquè també serveixi per aixecar "un clam unànime de suport als diputats i a les diputades, començant per la presidenta del Parlament i el president de la Generalitat".

72 diputats, més que grups

Jordi Sánchez també es va referir a l'encreuament dialèctic entre el president Carles Puigdemont i el diputat de la CUP Benet Salellas, sobre l'exigència cupaire perquè el referèndum unilateral se celebri la primavera del 2017. "Els demanem a tots els diputats que tinguin generositat i fermesa, perquè estem en un moment històric", va dir.

Per al president de l'ANC, ara, més que parlar de "grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP", el que cal és parlar de "72 diputats" a favor del sobiranisme. "Són ells qui tenen la confiança i el mandat que els ha fet la ciutadania", va dir Sánchez. "No tinc cap dubte que al setembre la qüestió de confiança se superarà amb èxit, i això serà la concreció cap a l'últim trajecte cap a la independència; nosaltres no posarem data sobre si el referèndum ha de ser la primavera o la tardor del 2017, però sí que demanem que els diputats actuïn amb fermesa i determinació, i sabem que ni el president de la Generalitat ni la presidenta del Parlament ens decebran", va concloure.