La pluja i el sol són l'aliment que fa créixer les herbes no desitjades. L'abundància dels dos elements en les darreres setmanes ha fet que la regidoria de Medi Ambient hagi hagut de reforçar les feines d'extracció de males herbes de la vora del Fluvià.

Josep Guix (regidor de Medi Ambient pel PSC) ha explicat: «Les arrels de les figueres que creixien al pont de Sant Roc van haver de ser eliminades perquè posaven en risc el pont».

Per la seva part, Jordi Plo (responsable de la neteja) ha assenyalat «que ja havíem netejat diferents trams, però l'abundància d'acàcies, ailants i acer negundos ens ha fet tornar enrere i repetir la tallada». L'acer negundo és una espècie nadiua de Nord-amèrica que va arribar a Europa per ornamentar els jardins, però dels jardins es va escampar per les zones on pot créixer bé, com les vores dels rius.

El mateix passa amb l'acàcia borda, que va arribar dels Estats Únits fa 400 anys, per la dificultat d'eliminar-la. Els fillols que surten de les arrels tenen una gran capacitat de propagació i són difícils d'eliminar.

Un altre problema són els ailants. És un arbre provinent de la Xina. Va arribar a Europa per a ornamentació dels jardins. Creix molt de pressa i fa ombra. El fet de créixer de pressa va bé en els jardins, però a la vora del riu és un problema.

Un problema també és el plàtan. Es tracta de l'arbre genuí d'Olot. N'hi ha uns 4.000 que fan ombra als passejos des de fa segles. La qüestió és que les branques cauen a la vora del riu i, com que es reprodueix per tiges, neix i creix de tal manera que es pot arribar a convertir en un perill. La diferència rau en el fet que el plàtan no és un arbre invasor.

També present a l'acte, Manelic Sentís (responsable d'espais verds) ha precisat que «els espais verds s'han de mantenir senzillament perquè l'herba creix i aquest any ho fa molt». Segons ell, el creixement de les herbes ha incrementat la feina en les darreres setmanes. «Ara aquesta setmana -ha assenyalat- estem fets els dipòsits d'aigua de Sant Roc, demà farem el de Montolivet i, després, els de Batet».

En aquest sentit ha comentat que «la setmana vinent farem camins. El camí de Sant Bernat i el camí de les Feixes». Respecte a la feina del seu grup, ha explicat que «nosaltres donem un cop de mà a la brigada de jardineria que es dedica més a fer grans espais amb màquines més grosses». També ha precisat que fan «tota una sèrie de parcs que són sensibles a les màquines normals i ho fem amb desbrossadores».

Les feines de l'eliminació de males herbes del riu i dels camins són fetes amb el treball de persones inserides en plans ocupacionals. Josep Guix (regidor de Medi Ambient pel PSC) ha manifestat que «tenim 20 persones distribuïdes en 5 plans ocupacionals» i ha comentat que l'objectiu és buscar «un riu net que sigui el corredor natural de la ciutat». Per aconseguir-ho faran un passeig del molí d'en Climent a les Tries.