La Fundació SER.GI, la mestra garrotxina Lourdes Pujadas i la docent xilena Gabriela Goicoolea són els guanyadors de la 22a edició dels Premis Mestres 68, que reconeixen la tasca de professionals i entitats en el món de l'educació. A títol pòstum, també s'ha reconegut Lluís del Carmen Martín i Pere Pujolàs.

La mestra de la Garrotxa Lourdes Pujadas i Teixidor, ara jubilada, ha rebut el Premi Personal. Aquesta docent ha treballat en diferents centres de la comarca, on el president de l'associació Mestres 68, Josep Callís, va dir que s'ha caracteritzat per «la implicació en el tema de país i social, i ha intentat ser una persona renovadora a nivell didàctic, dintre de les possibilitats del seu temps». «Sempre ha tintug l'ànima d'aglutinar gent per moure coses», va resumir.

El Premi Internacional s'ha atorgat a la mestra xilena Gabriela Goicoolea de Vos, que va patir la repressió de Pinochet. Goicoolea va crear una escola amb ideari crític i llibertari que van tancar i ella, juntament amb el seu marit, va haver de fugir. Va arribar a Catalunya, es va instal·lar a Banyoles i ara viu a Girona. Josep Callís va afirmar que «va ser pionera en la renovació educativa a Xile» i la va descriure com «un símbol per entendre que l'educació és la forma més profunda de fer política, des del compromís».

La Fundació SER.GI ha rebut el Premi Institucional per la feina que desenvolupa en l'àmbit socioeducatiu. Mentre que la Menció Honorífica a Títol Pòstum és per a Lluís del Carmen i Pere Pujolàs. El primer va morir fa 5 anys i exercia de professor a la Facultat d'Educació a la UdG, on era especialista en Educació ambiental. Callís s'hi va referir com «un dels renovadors en aquesta línia, la del compromís de l'escola amb la natura»; alhora que va ser «un dels promotors més importants del canvi de perfil dels mestres i d'organitzar les pràctiques dels estudiants de Magisteri». Pel que fa al pedagog i referent de l'escola inclusiva Pere Pujolàs, que va morir l'any passat, Mestres 68 n'ha reconegut «el treball i compromís a fer de l'educació una font d'integració», va concretar Callís.

L'entrega dels XXII Premis 68 es durà a terme a l'octubre.