El sindicat de Mossos d'Esquadra (SME) ha denunciat la pèrdua d'efectius per prevenir l'amenaça terrorista a les comarques de Girona i altres punts de Catalunya, i per cobrir dispositius extraordinaris d'estiu, com el que s'ha habilitat a Lloret de Mar, perquè han d'anar a vigilar els manters de Barcelona. Agents antiavalots de fora d'aquesta demarcació han estat destinats a controlar el top manta.

La formació sindical ha alertat del malestar que senten els agents antiavalots de la policia catalana que es despleguen a Barcelona per «vigilar una vorera» en dispositius contra el top manta, ja que veu «ridícul» gastar recursos que es podrien destinar a la lluita antiterrorista.

Mitjançant un comunicat, l'SME, integrat en la trisindical dels Mossos d'Esquadra, ha expressat el disgust dels agents de la policia catalana que participen en aquests dispositius al port de Barcelona.

«Els manters se'n riuen dels agents i els diuen que saben a quina hora se n'aniran i que, quan se'n vagin, s'instal·laran. I així passa. No té molt sentit». Per aquest motiu, des del sindicat han demanat a la direcció dels Mossos d'Esquadra «que apliqui el sentit comú i deixi de fer el ridícul al port de Barcelona amb aquest dispositiu».

El sindicat ha recordat que un mínim de 40 agents de les unitats antiavalots (BRIMO) i de recursos operatius (ARRO), arribats de fora de les comarques de Barcelona, es despleguen diàriament al port de la ciutat per «vigilar una vorera» i impedir que s'hi instal·lin els manters.

Nivell 4 d'alerta antiterrorista

«No és per un tema de vigilància en el nivell 4 d'alerta antiterrorista. No. És per evitar que en aquest lloc s'hi instal·lin els manters a fer venda ambulant», ha lamentat el sindicat a través d'un comunicat. «No és un tema d'ordre públic que justifiqui aquesta despesa d'efectius», ha remarcat.

El sindicat de Mossos d'Esquadra també ha recordat que fa més d'un any ja van alertar que l'expansió dels manters aniria a més a Barcelona, ja que el consistori de la capital catalana, liderat per Ada Colau, ha estat «absolutament permissiu» amb els venedors ambulants.

«Deien que la solució no podia ser policial, i una vegada que ja no saben què fer i ha crescut, i molt, el problema, el passen als Mossos», ha denunciat l'SME; per afegir que «el que podem assegurar és que no podem situar un furgó en cada lloc en el qual es pretengui evitar la presència de manters».

Per al sindicat, suposa una «pèrdua brutal de recursos» que en un moment de falta d'efectius policials com l'actual -en plenes vacances d'agost i amb més de cinc anys sense una promoció per incrementar la plantilla dels Mossos-, es traslladin efectius antiavalots de fora de Barcelona «per vigilar una vorera».

«I és especialment dur per als agents que duen a terme tasques operatives dels antiavalots, per la càrrega de treball acumulada en el nivell 4 de l'amenaça antiterrorista, i amb aquests mesos de serveis en dispositius d'estiu a Salou, Lloret i les Festes de Gràcia», ha apuntat l'SME.

El sindicat ha recordat, a més, que els agents presten el servei amb una armilla antibales de més de vuit quilos de pes, ja que molts d'ells encara no disposen de l'armilla interior, cosa que també passa factura en forma de baixes laborals.