El Departament d'Ensenyament ha convocat oposicions per cobrir 300 places a tot Catalunya de professorat de Secundària i de Formació Professional, una xifra deu vegades inferior als prop de 3.000 docents interins -dels diferents nivells educatius- que hi ha només a les comarques de Girona.

La convocatòria d'oposicions es va formalitzar el 26 de juliol, quan el Diari Oficial de la Generalitat va publicar una oferta d'ocupació pública aprovada pel 2015, amb 300 places per a funcionaris docents. Més de la meitat, 162, són per a tècnics d'FP i les 138 restants, per a professorat de Secundària. Les sol·licituds hauran de presentar-se del 5 al 24 d'octubre i el procés començarà a partir de la segona quinzena de maig de 2017.

El curs 2015-2016 va començar a Girona amb 8.310 docents i al juny, en l'última reunió de la Junta de personal docent no universitari abans de les vacances, el director territorial d'Ensenyament, Josep Polanco, va informar als sindicats que un 30% de la plantilla era interina; un percentatge que supera en 7 punts la mitjana catalana, que és del 23%.

Les últimes oposicions d'Ensenyament daten del 2011 i, com les que s'acaben de convocar, es van restringir a Secundària. Per trobar la darrera convocatòria de Primària encara cal recular un any més, ja que no s'ofereixen places de funcionariat públic de mestre des del 2010. Així, quan el 2017 comenci el procés per ocupar les 300 vacants a Secundària i FP, hauran passat més de 6 anys des de l'anterior oportunitat. El 2011, la Generalitat va treure a concurs 1.245 places: 1.004 del cos de Secundària, 191 d'FP, 30 d'Escoles Oficials d'Idiomes i 20 d'Arts Plàstiques i Disseny. La demanda va superar l'oferta amb escreix, ja que s'hi van presentar 16.390 docents catalans; 1.686, gironins.

Pel que fa a educació Infantil i Primària, les últimes oposicions es van realitzar el 2010, amb 3.990 vacants. Una xifra més elevada que la de Secundària però tampoc suficient, ja que va atreure gairebé el triple de candidats: 11.928. Des de llavors, per als mestres no hi ha hagut cap més opció d'assolir una plaça a la funció pública.

"Una presa de pèl"

Els sindicats majoritaris a la Junta de personal docent no universitari de Girona coincideixen que les 300 places són insuficients. Per al portaveu d'Ustec·STEs, Xavier Díez, és "una presa de pèl monumental" que s'emmarca en "una deliberada estratègia de precaritzar el professorat". Díez va xifrar en 12.000 les vacants que hauria d'oferir el Departament, perquè va calcular que des del 2010 s'ha jubilat aquest nombre de docents.

La responsable de la Federació d'Educació de CCOO a Girona, Almudena González, va assegurar que aquestes oposicions "no solucionen ni la inestabilitat de les plantilles, ni la demanda de professorat en les especialitats convocades". González va acusar Ensenyament d'incomplir el compromís que va adquirir amb el seu sindicat de reduir la proporció d'interins fins al 8%. També li va retreure que la convocatòria, lligada als pressupostos de 2015, no s'hagi incrementat amb els de 2016 i que l'oferta no s'ajusti a "la priorització" de l'FP que proclama la Conselleria els últims anys.

Create your own infographics