La diferència entre les temperatures màximes i mínimes s'ha accentuat els últims dies. Aquesta situació, que s'anomena amplitud tèrmica, s'ha fet notar als municipis gironins per la sequera que s'està vivint les darreres setmanes. De fet, la diferència entre les màximes i mínimes s'ha disparat per sobre dels 20 graus, especialment a les poblacions d'interior de la demarcació de Girona (tot i que també s'ha fet evident en algunes localitats costaneres).

D'entrada, el meteoròleg Gerard Taulé explica que al centre dels municipis les temperatures són més altes que als afores perquè els nuclis desprenen una calor provocada, entre altres elements, per l'aire condicionat -per la calor que causen els aparells-, l'aire sec i la humitat baixa. Pel que fa a l'amplitud tèrmica, Taulé afegeix que a part dels anteriors elements, també ha bufat la tramuntana. Ara bé, el meteoròleg recorda que la diferència entre les temperatures màximes i mínimes «és habitual» els mesos d'estiu.

L'amplitud tèrmica també s'ha disparat per la radiació solar dels últims dies que, òbviament, és més forta que els mesos d'hivern. Tot i això, Taulé remarca que -de moment- aquest estiu encara no s'ha produït cap diferència de rècord. En aquesta línia, posa com a exemple que en l'onada de calor de l'any 2009 es va registrar a Salt una màxima de 41 graus i una mínima de 12 graus. Per tant, una amplitud tèrmica de 29 graus. «Això és una exageració», assegura Taulé. Un altre exemple és de l'onada de calor de l'any 2003, quan la màxima va ser de 42 graus i la mínima de 17 graus; així, la diferència va arribar a 25 graus.

Els efectes de la sequera

Com que les darreres setmanes ha plogut poc, l'amplitud tèrmica nota els efectes de la sequera perquè, segons Taulé, el terra s'escalfa de dia mentre que refresca de nit. És per això que amb les temperatures d'ahir mateix, la diferència considerable entre les temperatures màximes i mínimes es feia més que evident. A la comarca de la Selva, Vilobí d'Onyar va tenir una màxima de 36,7 graus i una mínima de 10,7 graus, mentre que a Anglès la màxima va ser de 36,2 graus i la mínima de 16,4 graus. Per tant, l'amplitud tèrmica dels dos municipis va arribar a 26 graus i a 20 graus respectivament.

Un altre cas es va produir a la comarca del Gironès. Cassà de la Selva va tenir una màxima de 35,8 graus i una mínima de 13,4 graus. A Girona, la màxima va ser de 35,2 graus i la mínima de 12,2 graus. D'aquesta manera, l'amplitud tèrmica de les dues poblacions es va disparar fins a 22 graus i a 23 graus respectivament.