Advocats demanen acabar amb les batudes nocturnes de senglars perquè són «il·legals»

Aposten per combinar «mètodes tradicionals» amb altres d'anticonceptius, com es fa amb les colònies de coloms i gats

11.08.2016 | 07:28
Advocats demanen acabar amb les batudes nocturnes de senglars perquè són «il·legals»

Els advocats gironins demanen «diàleg» amb el Departament d'Agricultura i els agents rurals per poder acabar amb les batudes nocturnes de senglars fetes des d'un tot terreny. La portaveu de la Comissió de Protecció de Drets dels Animals (CPDA) del Col·legi d'Advocats de Girona, Marina Vall-llosada, admet que la superpoblació de l'espècie és un problema, sobretot perquè els senglars causen estralls als conreus.

Ara bé, emparant-se en la Llei de Caça, recorda que les incursions nocturnes són «il·legals» i reclama que el creixent nombre de porcs es controli combinant «mètodes tradicionals» amb altres d'anticonceptius, com es fa amb les colònies de coloms i gats. «Hem de trobar una via de solució que no passi per aquests sacrificis, que no són 100% efectius», afegeix. Per això, una vegada passat l'agost, els advocats de la CPDA es pretenen reunir amb Agricultura i el cos d'agents rurals per parlar-ne.

Els advocats s'emparen en l'articulat de la Llei de Caça per assegurar que les captures de senglars que fan els agents rurals des d'un tot terreny a la nit són «il·legals». L'actual legislació data dels anys 70 i el seu abast és estatal (perquè -de moment- a Catalunya no n'hi ha cap d'específica). Vall-llosada diu que un dels punts de l'articulat fixa que se sancionaran els que «cacin de nit, amb armes de foc o bé accionades amb gas o aire comprimit», que s'auxiliïn amb els focus «d'un vehicle a motor o d'un altre dispositiu» que emeti llum artificial. «Volem notificar al Departament d'Agricultura que la legislació prohibeix de manera explícita aquests mètodes», precisa.

També la portaveu de la CPDA del Col·legi d'Advocats de Girona avança que no denunciaran ningú, però sí que es pretén reclamar «diàleg» amb la Generalitat per posar fi a aquestes batudes. Vall-llosada sosté que la superpoblació de porcs senglars no s'ha de combatre «amb sacrificis», perquè ja ha quedat clar que «no tenen efectivitat» i que cada any la població de porcs va en augment.

«Demanem aplicar els mètodes alternatius», diu Vall-llosada, que subratlla que l'eficàcia de l'administració de vacunes anticonceptives és «del 80%».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

Així ho apunta en una consulta formulada per una regidora es tracta d'una indicació que havia fet...

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

Enllaços recomanats: Premis cinema