Els advocats gironins demanen «diàleg» amb el Departament d'Agricultura i els agents rurals per poder acabar amb les batudes nocturnes de senglars fetes des d'un tot terreny. La portaveu de la Comissió de Protecció de Drets dels Animals (CPDA) del Col·legi d'Advocats de Girona, Marina Vall-llosada, admet que la superpoblació de l'espècie és un problema, sobretot perquè els senglars causen estralls als conreus.

Ara bé, emparant-se en la Llei de Caça, recorda que les incursions nocturnes són «il·legals» i reclama que el creixent nombre de porcs es controli combinant «mètodes tradicionals» amb altres d'anticonceptius, com es fa amb les colònies de coloms i gats. «Hem de trobar una via de solució que no passi per aquests sacrificis, que no són 100% efectius», afegeix. Per això, una vegada passat l'agost, els advocats de la CPDA es pretenen reunir amb Agricultura i el cos d'agents rurals per parlar-ne.

Els advocats s'emparen en l'articulat de la Llei de Caça per assegurar que les captures de senglars que fan els agents rurals des d'un tot terreny a la nit són «il·legals». L'actual legislació data dels anys 70 i el seu abast és estatal (perquè -de moment- a Catalunya no n'hi ha cap d'específica). Vall-llosada diu que un dels punts de l'articulat fixa que se sancionaran els que «cacin de nit, amb armes de foc o bé accionades amb gas o aire comprimit», que s'auxiliïn amb els focus «d'un vehicle a motor o d'un altre dispositiu» que emeti llum artificial. «Volem notificar al Departament d'Agricultura que la legislació prohibeix de manera explícita aquests mètodes», precisa.

També la portaveu de la CPDA del Col·legi d'Advocats de Girona avança que no denunciaran ningú, però sí que es pretén reclamar «diàleg» amb la Generalitat per posar fi a aquestes batudes. Vall-llosada sosté que la superpoblació de porcs senglars no s'ha de combatre «amb sacrificis», perquè ja ha quedat clar que «no tenen efectivitat» i que cada any la població de porcs va en augment.

«Demanem aplicar els mètodes alternatius», diu Vall-llosada, que subratlla que l'eficàcia de l'administració de vacunes anticonceptives és «del 80%».