Un episodi de pluges torrencials deixa més de 40 litres a Anglès en mitja hora

Les fortes tempestes van descarregar 35 litres per metre quadrat a Girona i van fer baixar la temperatura 14 graus

11.08.2016 | 07:28
Un episodi de pluges torrencials deixa més de 40 litres a Anglès en mitja hora

Tarda de pluja torrencial ahir a les comarques gironines. La província va patir ahir una successió de tempestes acompanyades de llamps i trons que van descarregar amb molta intensitat a partir de la primera hora de la tarda. Van ser episodis de pluja típics del mes d'agost: cap a les dues del migdia els núvols negres van fer desaparèixer el sol per deixar pas a contundents aiguats. Això va provocar un episodi de forts ruixats encapçalats pels més de 40 litres per metre quadrat en mitja hora a Anglès, i una baixada generalitzada de temperatures en prop de 14 graus.

Les precipitacions van descarregar amb virulència a diferents punts de la demarcació, com a Puigcerdà, on en una hora es va arribar als 45 litres per metre quadrat. O a la ciutat de Girona, que en els primers 20 minuts de tempesta va acumular gairebé 20 litres per metre quadrat (i 35 litres en total). Així mateix, precipitacions a la zona de Vilobí d'Onyar van provocar la crescuda sobtada de l'Onyar, que en pocs minuts va veure el seu cabal triplicat. A les comarques de Garrotxa i Ripollès les precipitacions van ser especialment abundants ja que van deixar gairebé 70 litres a Ulldeter. Un dels registres d'aigua més abundants va tenir lloc a Anglès, on en mitja hora van caure més 40 litres per metre quadrat, i en total es va arribar a 62 litres.

Caos circulatori

Les precipitacions van provocar el caos circulatori a diversos punts de la província. Als accessos de poblacions com Girona i Salt les vies negades d'aigua van obligar els cotxes a aturar-se, cosa que va portar un caos circulatori que es va allargar més d'una hora. A l'autopista AP-7 a l'alçada del peatge sud de Girona els cotxes també es van haver d'aturar pels forts aiguats i van provocar llargues cues de 3 quilòmetres. De la mateixa manera, a la C-31 a l'alçada de Torroella de Montgrí també es va produir una retenció que es va allargar dos quilòmetres, i a la C-65 a Llagostera la cua va arribar fins als cinc quilòmetres.

Així mateix, els Bombers van fer desenes de sortides, principalment per embornals embossats o plantes baixes i garatges innundats. A la capital de la província la força de la pluja i el vent també va deixar diversos arbres caiguts i algun contenidor desplaçat. La tempesta també va fer caure en picat els termòmetres en 14 graus, fins passar de 30 graus a valors propers als 16 i 17 graus. L'oscil·lació tèrmica es va fer notar refrescant un ambient que moments abans havia estat de xafogor intensa. Al migdia mateix, les comarques del Gironès i la Selva fregaven els 40 graus de sensació tèrmica, provocada per unes temperatures de 30 graus sumades a una humitat d'entre el 50 i el 60%.

Per la seva banda, Protecció Civil va emetre un comunicat en què demanava precaució a la població. L'organisme va incidir sobretot a tenir especial cura evitant conductes que poden produir danys en les persones o els béns: no aparcar vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creuar rieres si baixen amb aigua.

La pluja no va anar acompanyada de calamarsa i va ser ben rebuda en general, sobretot perquè va remullar els boscos de la demarcació, fet que redueix el risc d'incendi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Com si els pares passessin llista a classe
Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Propotes d´oci i culturals per aquesta tarda a les comarques gironines

Conferències, presentacions de llibres, estrenes d'exposicions i teatre

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

El canvi climàtic tornarà més vulnerables els ports de la Costa Brava

Un estudi de la UPC analitza l'impacte de la pujada del nivell del mar a les zones portuàries

López de Lerma passa comptes

López de Lerma passa comptes

El polític gironí Josep López de Lerma acaba de publicar el llibre "Cuando pintábamos algo en...

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

El retrocés de les fagedes, efecte visible del canvi climàtic

Aquestes espècies són una de les més castigades a Girona, juntament amb el tritó del Montseny

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

El nou gerent de l´hospital comarcal d´Olot cobra 100.000 euros bruts anuals

La CUP protesta pel salari i en canvi el Patronat de l'Hospital indica que és just i comparable al...

Enllaços recomanats: Premis cinema