Massanes i Meranges no informen dels pressupostos a Hisenda

El Ministeri reté els avançaments a dos ajuntaments gironins i a 139 en el conjunt de l'Estat

12.08.2016 | 07:22
Meranges, un dels pobles gironins a qui l´Estat ha retingut l´avançament · Diari de Girona
Meranges, un dels pobles gironins a qui l´Estat ha retingut l´avançament · Diari de Girona

Els ajuntaments de Massanes, a la Selva, i de Meranges, a la Cerdanya, són els dos únics consistoris gironins als quals el Ministeri d'Hisenda ha retingut els avançaments econòmics de l'Estat perquè han incomplert l'obligació de presentar la liquidació dels seus comptes.

A tot Catalunya, hi ha cinc ajuntaments més en aquesta situació: quatre a Lleida -Alins, Bausen, Massalcoreig i Sarroca de Lleida- i un a Barcelona -Torrelles de Foix. Mentrestant, al conjunt de l'Estat, són 139 les poblacions que han infringit la normativa que els obliga a informar de la liquidació dels pressupostos a Hisenda, segons informava ahir el diari Expansión.

Els dos ajuntaments de les comarques de Girona als quals el Ministeri de Cristóbal Montoro ha retingut els avançaments econòmics tenen pocs habitants. Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), Massanes té 722 habitants i Meranges, només 100.

Pel que fa als seus pressupostos, el portal de municipis i comarques de Catalunya Municat publica els comptes corresponents a 2015 -en cap dels dos casos estan disponibles els de 2016-, que pujaven a 701.973,06 euros a la població selvatana i a 258.044,37 al de la Cerdanya.

Un informe de la Secretaria d'Estat d'Administracions Públiques detalla els 139 municipis als quals s'ha aplicat la retenció prevista en l'article 36 de l'apartat 1 de la Llei d'Economia sostenible, aprovada el 2011. El motiu és que han incomplert l'obligació de comunicar la liquidació dels seus pressupostos municipals. Aquesta llista s'ha tancat aquesta mateixa setmana, el dilluns 8 d'agost, i mostra que Castella-la Manxa és la comunitat autònoma amb més ajuntaments que han vulnerat la Llei d'Economia sostenible, amb 44.

D'acord amb aquesta llei, la Secretaria general de Coordinació autonòmica i local actuarà davant els consistoris que no informin el Ministeri d'Hisenda de la liquidació dels seus comptes anuals -tal com es determina a la Llei Reguladora de les Hisendes locals.

En concret, a partir del mes de juny de l'exercici econòmic posterior al de la liquidació no presentada es retindrà -segons especifica la normativa- «l'import de les entregues a compte i, en el seu cas, els avançaments i les liquidacions definitives de la participació en els tributs de l'Estat que els correspongui».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

Així ho apunta en una consulta formulada per una regidora es tracta d'una indicació que havia fet...

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

Enllaços recomanats: Premis cinema