La comunitat musulmana desmunta mites

Tres imams francesos ofereixen conferències davant prop de 600 persones provinents de diferents punts de l'Estat

15.08.2016 | 07:07
La comunitat musulmana desmunta mites
La comunitat musulmana desmunta mites

El paper de la família en la cultura musulmana, l'educació, els rols masculí i femení a l'islam, la situació de la dona a Occident o la recitació de l'Alcorà són algunes de les qüestions que, des d'ahir i fins diumenge, es tracten en un congrés que se celebra per primera vegada a Banyoles. I ho fa amb un objectiu clar: desmuntar mites i falsos rumors.
L'amfitriona de l'esdeveniment, que ahir esperava prop de 600 persones d'arreu de l'Estat, és una ciutat amb una nodrida i consolidada població d'origen africà, que hi viu des de fa prop de 30 anys. Una de les entitats locals que representen aquest col·lectiu és, de fet, l'encarregada de coordinar el muntatge que des d'ahir ocupa el pavelló del Pla de l'Ametller, l'Associació d'Immigrants i Amics de Banyoles i Comarca Meragemu.
La promotora del congrés és la Federació de Comunitats Musulmamanes Africanes d'Espanya, que està vinculada a la Comissió Islàmica d'Espanya, l'òrgan que representa les entitats religioses musulmanes i actua com a interlocutor davant l'Estat espanyol i les administracions públiques -tal com informa l'Observatori del pluralisme religiós a Espanya.
La d'aquest cap de setmana és la setena edició d'una cimera que vol aclarir conceptes al voltant de la cultura i els costums musulmans, tal com va explicar una de les persones que hi col·laboren a Banyoles, Musa Doumbuya. Abans, el congrés s'ha fet a Saragossa, València i altres punts de Catalunya i de la resta de l'Estat; dels mateixos llocs d'on s'han desplaçat ara al Pla de l'Estany.
En aquesta edició, el congrés s'ha centrat en la figura de la dona musulmana a Occident tot i que, com va matisar Doumbuya, no és una cimera específicament centrada en ella. «Hi ha molta gent que pregunta per temes de les dones, hi ha molta mainada que no ha anat mai a Àfrica i volem aclarir les veritats de les mentides», va explicar l'home; que va remarcar la necessitat d'acabar amb «rumors».

Una forma de vida
Des de primera hora del matí, al Pla de l'Ametller es feien els preparatius d'un congrés que s'allarga tres dies i que ha portat a Banyoles tres imams francesos, originaris de Gàmbia i Mauritània. Al migdia, les dones preparaven el primer dinar de les tres jornades, a l'1 es va procedir al res i a les 2 va començar l'àpat. A la tarda es van fer les primeres ponències, durant les quals es van tractar temes relacionats amb «la cultura i la forma de vida de la comunitat musulmana a aquí» -va remarcar Doumbuya. També s'han previst torns oberts de paraules per tal que els assistents puguin fer preguntes.
El programa continua avui, amb dos blocs entre les 8 del matí i l'1 del migdia i de les 3 a les 7 de la tarda. El congrés es tancarà demà, diumenge, a les 2 de la tarda. Els organitzadors van destacar el suport que han rebut de les autoritats banyolines.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

«Les persones sordes són invisibles i estaria molt bé fer Dret per poder reivindicar tots els seus drets»

«Les persones sordes són invisibles i estaria molt bé fer Dret per poder reivindicar tots els seus drets»

Té 19 anys i és de Salt, on ara estudia FP a l'institut Vallvera. La Primària i la Secundària...

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu pluges intenses per avui a Girona

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu pluges intenses per avui a Girona

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per pluges intenses per a aquest dissabte,...

Un home apedrega un tren que entrava a Flaçà

Un home apedrega un tren que entrava a Flaçà

El revisor havia fet baixar el viatger d'un altre comboi per no tenir bitllet

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Enllaços recomanats: Premis cinema