Olot vol augmentar el control als serveis externs de l'Ajuntament

CiU i PSC voten en contra de la moció de la CUP que demana un estudi per a cada servei extern

16.08.2016 | 07:16

"Volem augmentar els controls i tenim ganes de revisar els contractes dels serveis externalitzats", va avisar l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas (CiU) després del debat provocat per una moció de la CUP que demanava un estudi encarat a municipalitzar serveis externalitzats. Per exemple, la recollida de residus, el manteniment de la xarxa d'aigua, la neteja, serveis culturals i docents i el lleure.

L'alcalde va explicar que volen "augmentar el control i la millora de totes les coses que tenim en conveni, però ara mirar-los tots torna a ser allò de deixar de gestionar el dia a dia i dedicar-nos només a planificar". Corominas va recomanar que l'estudi el faci la CUP i el presenti a l'equip de govern de CiU i PSC.

En tot cas, la moció va ser tombada amb els vots en contra de CiU i el PSC, però va rebre l'aprovació d'ERC, OeC i la CUP. La presentació de la moció va anar a càrrec d'Anna Descals (CUP), qui va demanar no prorrogar cap dels contractes dels serveis externalitzats "a excepció que hi hagi un acord del ple municipal". Segons va defensar Descals, en el cas que es volgués prorrogar qualsevol d'aquests serveis, primer s'hauria de redactar un informe detallat dels contractes de concessió i externalització dels serveis signats per l'Ajuntament d'Olot i elaborar un estudi de cadscun dels serveis externalitzats que contingui, com a mínim, la informació de la possible externalització del contracte. Segons el protocol que va defensar Descals, l'estudi també s'hauria d'actualitzar cada mandat i hauria d'existir el compromís de l'Ajuntament "de fer una consulta popular abans d'externalitzar un servei".

En el debat, Xavier Garcia (OeC) va demanar que l'estudi clarifiqui el cost dels serveis per a cada contribuent, així com va demanar mesures de correcció per a serveis que tenen una concessió durant un llarg temps, com pot ésser el de l'aigua. En aquest sentit, Garcia va posar d'exemple l'Ajuntament de Barcelona, que ha aconseguit reduir el rebut del servei de l'aigua potable.

David Juncà, d'Esquerra Republicana de Catalunya, va augmentar que la prioritat és que tots els serveis públics han de "buscar fer-se de la millor manera possible i això vol dir que estem oberts a la privatització". Amb tot, Juncà va resumir que "L'essència que es desgrana de la moció és que si s'ha d'externalitzar, es faci bé". El republicà va destacar que "estem contents amb els serveis que estan externalitzats com la gestió de la sala Torín que fa l'empresa la Caraba, la neteja que fa l'empresa Igfa i, fins i tot, algun servei que en l'àmbit educatiu fa l'empresa Educart". Va ser just en aquest moment quan Juncà es va dirigir a Mireia Tresserras (CUP) per dir "sobre l'empresa Educart -va comentar- la Mireia la deu conèixer bé perquè hi treballa".

Al·ludida, Tresserres va contestar que es referia a "serveis bàsics". Juncà va concloure que ERC havia de votar a favor de la moció per motius ideològics.

En contra, Núria Fité, de CiU, va explicar que "la municipalització no és una necessitat, sinó que és un sistema de gestió". I va rebatre Juncà assegurant que "la municipalització dels serveis no es pot fer amb criteris ideològics, sinó amb criteris de qualitat d'eficiència i econòmica". Núria Fité va puntualitzar que cada externalitzacio requereix "d'un coneixement especialitzat i específic". Fité va preguntar al ple "si de veritat pensen que l'Ajuntament pot tenir el coneixement especialitzat per fer funcionar l'aigua, la jardineria, la neteja i la gestió de residus" .

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La comissaria de Policia Local de Banyoles pren forma

La construcció de la nova comissaria de Policia Local de Banyoles avança a bon ritme, en un solar...

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

Exculpen 13 constructors acusats en el cas Gisa i es manté la causa per a un directiu

La jutge que investiga l'adjudicació d'obra pública a Girona sosté que de les converses no se'n...

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

La Generalitat reduirà el transvasament d´aigua del riu Ter a Barcelona

El conseller de Territori anuncia un pla per fer baixar «de manera considerable» el cabal a través...

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Salut distribuirà unes 110.000 dosis de la vacuna contra la grip a Girona

Dilluns s'inicia la campanya de vacunació, que enguany se centra en millorar la cobertura dels...

Enllaços recomanats: Premis cinema