Dos gironins han estat seleccionats per a formar part del Programa de Cooperació Internacional de la Fundació Bancària La Caixa. El programa, que va per la desena edició, ofereix unes vacances solidàries i productives que tenen l'objectiu de millorar les condicions de vida de les poblacions vulnerables de països en vies de desenvolupament.

El suport dels voluntaris es materialitza pels diferents projectes implementats per ONGs d'aquests països que han comptat amb la col·laboració de l'entitat.

En aquesta desena edició, 40 treballadors de Fundació Bancària La Caixa de tot l'Estat han estat seleccionats per ser CooperantsCaixa, que durant un màxim de quatre setmanes es desplaçaran a l'Índia, Marroc, Gàmbia, Cambotja, Moçambic, Senegal, Tanzània, Equador, Bolívia, Colòmbia, Perú, Nicaragua, El Salvador, Guatemala, Nicaragua i República Dominicana.

Els seleccionats gironins han estat David Roman, veí de Sant Feliu de Guíxols, i Eva Sánchez, resident a Mont-Ras, els quals al mes d'octubre participaran en un projecte d'enfortiment de la gestió productiva i econòmica a la Microcuenca del Río Chotano, Lima, Perú. Es tracta d'una iniciativa de la ONG Prosalus.

Els voluntaris de La Caixa han estat escollits després d'un procés de selecció en el qual s'han tingut en compte el perfil, l'experiència i les expectatives de cada candidat.

A més, els treballadors seleccionats han rebut formació i sensibilització en diversos camps: nocions de cooperació internacional, situació del país de destinació, context del projecte i treball específic que cal dur a terme.

El Programa de Cooperació

El Programa de Cooperació Internacional de l'Obra Social «la Caixa» va néixer el 1997 i des d'aleshores ha impulsat 602 projectes de cooperació al desenvolupament i ha ofert ajuda humanitària a 63 països, amb una aportació de 128 milions d'euros. A més, ha impulsat línies de formació i sensibilització a tot l'estat espanyol.

Des de l'any 2006, segons La Caixa, el Programa s'orienta cap a projectes de desenvolupament socioeconòmic amb l'objectiu de «contribuir a l'eradicació de la pobresa per mitjà de la creació o l'enfortiment de negocis, iniciatives de generació d'ingressos i oportunitats econòmiques o ocupació per a les persones vulnerables excloses».

Aquestes iniciatives han de tenir el suport i la participació d'ONG locals, i es promouen els projectes innovadors i de qualitat, orientats a resultats, i amb un alt impacte potencial.

Segons La Caixa, l'entitat va apostar pel Programa del Voluntariat Corporatiu ja fa 10 anys «com una expressió més del compromís de La Caixa amb la societat per mitjà de l'Obra Social». Actualment ja són més de 6.600 els empleats de l'entitat en actiu i jubilats, familiars i amics que, durant el seu temps d'oci, participen en activitats de voluntariat.

El programa del voluntariat disposa de 39 associacions de voluntaris en diferents ciutats espanyoles.

Les accions que compten amb un suport més ampli dels treballadors de La Caixa són les de voluntariat social, en què destaquen especialment les activitats encaminades a l'acompanyament dels infants hospitalitzats, les classes d'integració d'immigrants, l'atenció a persones sense llar i la gestió en tasques d'administració o organització interna d'associacions sense ànim de lucre.