L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha tret a licitació l'ampliació del tractament de reducció del nitrogen de la depuradora del riu Terri a Banyoles, després que la Unió Europea iniciés un procés sancionador per superar els índexs legals.

Segons informa l'ACA, el projecte, el valor del qual puja a 1,9 milions i que entrarà en servei el segon trimestre de 2017, té en compte les obres necessàries per adaptar el reactor actual a una configuració de tractament biològic mitjançant la modificació del sistema de fang sense addició de productes químics, conegut com a Bardenpho.

Els treballs suposen una ampliació de la zona anòxica i d'addició de metanol, així com la construcció d'un nou decantador primari i l'adaptació de l'existent en cambra preanòxica.

Les obres que s'han de realitzar a la depuradora de Banyoles formen part del programa de mesures del pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya i el cabal de disseny serà de 12.000 metres cúbics per dia, el que garanteix els requeriments de tractament fins a 2026 i suposa una capacitat d'atendre una població de 83.200 habitants.

La instal·lació es va inaugurar el 1997 i ha estat motiu de diverses ampliacions i modificacions al llarg dels anys, l'última la que va tenir lloc el 2010.

Malgrat aquestes tasques, la configuració actual no permet una reducció suficient en la concentració de nitrogen donades les característiques de les aigües residuals que rep la planta.

Segons la directiva vigent sobre tractament d'aigües residuals urbanes, el límit màxim de nitrogen hauria de ser de 15 mil·ligrams per litre. La planta actual presenta un índexs superiors, el que ha causat el començament d'un procediment sancionador per part de la Unió Europea, per la qual cosa es va establir aquesta actuació com a urgent i prioritària.