L'aigua del mar és aquest agost més freda del que correspondria. També ho ha estat bona part del juliol i això que la tendència apuntada des del mes de gener anava en direcció contrària -durant sis mesos i escaig el mar ha estat força més calent de l'habitual- però l'entrada d'un anticicló atlàntic que ha dominat bona part del juliol ha provocat un domini de la tramuntana i el garbí que han refredat l'aigua fins al 22 graus centígrads.

A mitjan agost, la temperatura de l'aigua hauria d'arribar als 23 graus i la resta del mes va fregar-los però ara està sensiblement per sota. Els mesuraments que té registrats el meteoròleg Josep Pascual mostren com, a excepció de dues setmanes de maig, la temperatura de l'aigua a la zona de l'Estartit sempre ha estat per sobre la mitjana des que va iniciar-se l'any. Per exemple, al gener es van registrar 14,5 graus de mitjana quan l'aigua hauria d'estar al voltant dels 13 graus. O el mateix juliol, hi va haver un dia que es van superar els 23 graus de temperatura quan no s'havien d'haver sobrepassat els 22 graus i escaig que corresponen en aquest mes.

El meteoròleg explica que la davallada tèrmica de l'aigua té relació directa amb el vent. El juliol va estar dominat per la tramuntana, que en ser «un vent més aviat fred per una part remena l'aigua i fa onatge i provoca també que el mar es refredi amb l'evaporació d'aigua», en tant que és un aire sec. A això també se li han de sumar les garbinades, que «porten un altre corrent marí que fa pujar les aigües inferiors».

El vent també ha sigut element a destacar aquest estiu. Els mesuraments realitzats des de l'estació de Rocamaura indiquen que ha bufat durant el juliol amb una mitjana de 17 quilòmetres hora, quan la mitjana és de 15,9 quilòmetres hora. Feia sis anys que no passava una situació com aquesta, ja que el 2010 la mitjana es va situar en 18 quilòmetres per hora.

Pel que fa a la temperatura de l'aigua, la tendència habitual marca que a partir de mitjan agost, quan s'haurien d'haver assolit els 23 graus -encara no ha passat aquest mes- la temperatura ha de decréixer. Ahir encara s'estava per sota de la mitjana.