A principis d'any, el Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès, la Diputació de Girona i l'Obra Social «la Caixa» van iniciar els treballs d'eliminació de la budleia (Buddleja davidii) a la vall dels rius Freser i Rigat, amb un cost aproximat de 32.000 euros.

La budleia és una espècie de planta invasora que afecta molts espais naturals de les comarques gironines, i que és especialment perjudicial per als ecosistemes fluvials, atès que ocupa amb molta facilitat les riberes. En molts dels trams alts de les conques dels rius Ter i Freser el bosc de ribera autòcton està format per vernedes (comunitat Alno-Padion), un hàbitat d'interès comunitari de conservació prioritària segons la Directiva Hàbitats de la Unió Europea. Aquests hàbitats es troben actualment amenaçats a causa de la ràpida proliferació de la budleia als boscos de ribera, que en molts indrets està reemplaçant les vernedes i altres comunitats vegetals autòctones.

L'any 2013, la Diputació de Girona i l'Obra Social «la Caixa» van iniciar els treballs d'eradicació d'espècies exòtiques a la part alta del riu Ter, concretament al terme municipal de Vilallonga de Ter. Els treballs es van centrar precisament en l'eliminació de la budleia. Arran d'aquest projecte, l'Obra Social La Caixa, la Diputació de Girona i el Consorci del Ter van elaborar un protocol per controlar aquesta espècie invasora.

Enguany, el Consorci d'Espais d'Interès Natural del Ripollès n'ha pres el relleu, i ha actuat a la vall dels rius Freser i Rigat, on la planta també s'està estenent amb molta força des de fa uns anys. Els treballs es duen a terme des de Planoles i la Central de Daió (a Queralbs) fins a la Mare de Déu de la Salut (km 125 de l'N-260), passant per l'espai d'interès natural de les Obagues de la vall del Rigat i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. A les parts altes, la planta hi és present de manera dispersa, però a bona part del nucli urbà de Ribes de Freser, les poblacions de budleia ja són gairebé constants i de gran envergadura. En total, s'estan executant treballs d'eliminació d'aquesta planta invasora en 16,43 km lineals de rius.

Tal com marca el protocol, l'eliminació de la planta s'ha d'anar fent des de les parts altes dels rius en avall per evitar que les poblacions més altes aportin noves llavors a les zones treballades.

A més, el protocol estableix que la planta ha de ser arrencada de soca-rel i que s'ha de procedir de manera immediata a la crema de les restes vegetals per evitar que qualsevol resta vegetal que quedi a terra arreli de nou i generi una nova planta.

Tres tipus de treballs

Aquest 2016, s'han realitzat 3 tipus de treballs: Treballs de prospecció i eliminació puntual: repassades de les parts més altes del riu, localització d'espècies puntualment disperses i posterior arrencada de soca-rel mitjançant un pic i una pala. Amb una motoserra se'n trossegen les branques i es cremen immediatament les restes vegetals.

Eliminació mecanitzada de grans exemplars: a la part més baixa de la zona d'actuació, als termes municipals de Ribes de Freser i Campelles, es concentren exemplars de grans dimensions. En aquests casos, es treballa amb una màquina giratòria de petites dimensions.