El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, torna a instar el PSOE a obrir vies de diàleg amb el conjunt de partits si fracassa la investidura de Mariano Rajoy durant la tradicional festa d'estiu del partit celebrada ahir a Llofriu. Iceta ha afirmat que cal fer les coses per ordre i afegeix que no té sentir parlar d'alternatives abans que el candidat del PP se sotmeti al debat d'investidura. «Però després s'obrirà un nou escenari polític durant el qual haurem de parlar amb el conjunt de forces polítiques, veure quines són les possibilitats, debatre-ho i actuar en conseqüència», va exposar. El primer secretari socialista assegura que «no és veritat» que sense Rajoy hi hagi d'haver obligatòriament noves eleccions. Iceta també ha criticat el PP per triar «deliberadament» una data per al debat que busca «afegir pressió» a la resta de grups polítics per evitar anar a eleccions pels volts de Nadal.

Miquel Iceta insisteix que «no hi ha res descartable» i que pot haver-hi «política i democràcia» més enllà de Rajoy, ha ironitzat. El primer secretari del PSC assegura que la recerca d'alternatives s'ha de produir «quan toqui» i que això serà un cop Mariano Rajoy no aconsegueixi suficient suport per tornar a ser president de l'Estat espanyol. «Abans no té sentit especular sobre escenaris, però sí que hem de negar que no n'hi hagi», va afirmar.

«No és veritat el que diu molta gent que o Rajoy o eleccions, s'obriran altres possibilitats que s'han d'explorar però no ho farem ni un segon abans de la investidura fallida», va afegir Iceta. Mentrestant, creu que cal esperar que Rajoy continuï intentant «arrodonir la majoria» perquè, recorda, amb el suport de Ciutadans (C's) no en fa prou per governar.

Miquel Iceta va reiterar que a les files socialistes hi ha unanimitat total per votar no i no al debat d'investidura. «No hi ha cap dirigent en actiu del PSOE que plantegi una altra situació, votarem no en primera i en segona volta», va asseverar el primer secretari.

Iceta va qualificar de bestiesa culpar el PSOE de la tria de la data del debat d'investidura i de les possibles conseqüències d'unes noves eleccions a les portes de Nadal. «Tothom sap que qui tria la data és Rajoy, ho podria haver fet fa quinze dies o després de les eleccions gallegues i basques», exposa.

Per a Iceta, el PP ha escollit la data de forma «premeditada» per afegir pressió a la resta de partits polítics. «Hi ha hagut una maniobra per posar mes pressió sobre el conjunt de forces polítiques situant les noves eleccions el 25 de desembre en cas que no tingui majoria», va afirmar i va criticar que sigui una «maniobra» partidista per intentar aconseguir un rèdit per al PP.

Iceta va acompanyar el primer secretari del PSC de les comarques gironines, Juli Fernández, al tradicional sopar d'estiu que els socialistes de les comarques gironines fan a Llofriu.