Els incendis forestals d'aquest 2016 ja superen en nombre d'hectàrees cremades totes les afectades durant l'any 2015. Fins al 15 d'agost, a la demarcació de Girona hi ha hagut 73 focs que han cremat 132,561 hectàrees. Això representa un 53,93% més de superfície que la del 2015, quan les flames van arrasar fins a 86,12 hectàrees. Cal destacar que la majoria d'incendis o si més no els més virulents han tingut lloc entre el 15 de juny i el 15 d'agost, en plena campanya d'incendis forestal.?En aquest període han cremat 105,967 hectàrees. Xifra que supera en un 20,05% la superfície total de tot el 2015.

L'estiu ha estat especialment complicat a finals de juliol i principis de mes quant a tema d'incendis forestals. En pocs dies va haver-hi quatre incendis que van comportar la sensació a molts gironins que hi havia columnes de fum a qualsevol comarca que es desplacessin. El més important va tenir lloc el 6 d'agost entre Camallera i Vilopriu, va ser provocat per almenys un piròman i va acabar cremant 76,80 hectàrees.

L'endemà se'n va declarar un altre a la tarda però que gràcies a la ràpida intervenció dels Bombers es va poder donar per controlat i va cremar els marges de l'AP-7, uns 400 metres quadrats. La mateixa setmana, el dijous 4, se'n va declarar un altre en aquest cas a Cruïlles i va acabar cremant fins a 53,63 hectàrees, bona part de vegetació agrícola. L'altre incendi que va comportar ja el desallotjament de veïns va ser a la Rocamaura de l'Estartit i va afectar fins a 2,6 hectàrees però per prevenció va comportar el desallotjament de 475 persones.

També va posar l'ai al cor un altre incendi, el que va afectar Santa Coloma de Farners. Va declarar-se el 19 de juliol a la tarda i també va obligar a fer desallotjaments d'uns carrers de la urbanització de Santa Coloma Residencial. Les flames van afectar unes 18 hectàrees de la serra de Coguls. L'incendi va ser provocat per una negligència derivada d'una recollida de bruc.

L'altre succés amb flames incloses de més consideració és el que va produir-se el 24 de juliol a una zona del Cal Sabater de Blanes. Va cremar una superfície de 26,93 hectàrees i fins i tot van resultar ferits quatre bombers, tres d'ells van patir un cop de calor i inhalació de fum i un quart, una contusió a l'esquena. Aquest també va obligar a desallotjar més de 300 persones de quatre urbanitzacions diferents, així com un hotel. El foc va posar en perill algunes zones de les poblacions veïnes de Tordera i Lloret de Mar, però sortosament les flames finalment no s'hi van atansar.

La falta de pluja, la tramuntana i les altes temperatures han propiciat l'aparició d'incendis i la seva fàcil propagació durant els primers mesos d'estiu. Un dels primers ensurts de l'estiu va ser l'incendi de Vilademuls, que va declarar-se un diumenge de juliol i va afectar fins a vuit hectàrees. Un bomber també va resultar ferit.

Risc elevat d'incendi

Tot i que ara el risc d'incendi els darrers dies ha anat a la baixa, cal destacar que encara hi ha punts de les comarques de Girona amb perill alt d'incendi sobretot concentrats entre l'Alt i el Baix Empordà, segons el mapa de predicció del perill d'incendi del Departament d'Agricultura.