Un 80% dels focus del mosquit tigre estan dins de les cases, dels patis i dels horts particulars. Ho va explicar ahir Ernest Pou (tècnic de vigilància del mosquit tigre) a l'estand de la plaça Rector Ferrer d'Olot, al peu de la parada informativa. La gent s'apropava a la parada per informar-se del que poden fer contra una plaga de mosquits que piquen de dia, per darrere i sobretot a les cames i els braços, pels llocs on circula la sang. Les picades causen butllofes i picors persistents.

La gent s'hi acostava. «Passa molta gent que té molèsties i diuen que no poden sortir al jardí o l'hort i demanen què poden fer», va explicar Pou. Els tècnics els donaven informació de la prevenció. Com a solució a les molèsties, aconsellaven demanar hora al metge o anar a la farmàcia. «Posar-se alguna cosa freda o un calmant», van posar d'exemple.

Pou va valorar molt positivament les accions de l'Ajuntament d'Olot contra el mosquit tigre. Va considerar que «l'Ajuntament posa insecticida als embornals de la via pública, però només un 20% dels llocs de cria són al carrer». Així doncs, el problema està a l'àmbit privat. L'any passat el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) va fer més de 30 visites a les cases particulars. La gent hi anava o els trucava per explicar-los el problema que tenien a l'hort o al jardí i ells hi anaven i ho solucionaven.

El Consorci va proporcionar tela mosquitera gratuïta als hortalans perquè la posin als bidons, on acumulen aigua de pluja per regar. També van aconsellar de girar els recipients dels jardins i dels horts on s'acumula aigua de pluja.

Pou va valorar que les darreres pluges enfortiran la presència del mosquit tigre, el qual ara ja està més actiu.

Santa Pau

L'alcalde de Santa Pau, Josep Comapanys (ERC), en el darrer ple va donar compte de l'adhesió del municipi a la campanya contra el mosquit tigre. Segons va explicar, un tècnic de Dipsalut farà una inspecció dels embornals i d'altres llocs susceptibles de cria de mosquits. Faran un mapa de les zones més propícies a l'insecte. També faran xerrades informatives i proporcionaran material i telèfons de referència.