Enguany, el municipi de Banyoles ha contractat dos vigilants per tal que vetllin per l'Estany de la ciutat.

La feina transcorre en un període de 3 mesos -entre el 27 de juny i el 26 de setembre de 2016. Els Vigilants de l'Estany depenen de la Policia Local de Banyoles.

Es tracta d'una feina en qualitat d'agent cívic amb caràcter indicatiu i que afavoreixi el civisme. Els càrrecs consisteixen en 2 vigilants que treballen per torns d'11 del matí i acaben a les 8 del vespre, amb una pausa per dinar. A més a més, treballen tots els dies del període mencionat, es desplacen a peu i en bicicleta i es dediquen preferentment a la zona de la Caseta de fusta.

Les tasques que han de desenvolupar consisteixen en la detecció de conductes incíviques, com ara estacionaments incorrectes, grafits, desperfectes del mobiliari, actituds inadequades dels propietaris d'animals de companyia o vandalisme a zones verdes, entre d'altres.

Els Vigilants intenten un canvi d'hàbits en conductes incíviques, informen el ciutadà del contingut de les ordenances municipals i informen sobre Banyoles.

A més, els Vigilants de l'Estany comuniquen a la Policia Local de Banyoles els casos més greus o les possibles comissions d'un delicte, fan una recollida de les diverses incidències i atenen les queixes i els suggeriments dels ciutadans.