Dos emprenedors catalans han creat una fèrula impresa en 3D que permet dir adéu al guix a l'hora de curar ossos trencats. L'invent s'ha batejat com a Xkelet, sortirà al mercat a principis del 2017 i hi podran accedir els pacients de mútues i hospitals privats. Cada fèrula es fa a mida, i el metge en tindrà prou amb escanejar amb un iPad la part afectada del cos per enviar-la a producció. Un dels socis de l'empresa, el gironí Jordi Tura, explica que Xkelet evita els inconvenients que porta aparellats el guix de tota la vida. "Amb el nostre producte et pots banyar sense problemes, la pell respira i només pesa 150 grams; a més, s'eviten possibles inflamacions a la part afectada", indica. Quan surti al mercat, Xkelet podrà tractar fins al 80% de les lesions d'ossos més comunes. De moment, l'invent ja ha rebut una publicitat inesperada des de Hollywood, on l'actor Ashton Kutcher n'ha compartit un vídeo a través de xarxes socials.

Els artífexs d'Xkelet són Jordi Tura, un gironí de 35 anys, i Ricardo Veiga, un barceloní de 48. Ara en fa dos que van crear l'empresa, una 'start-up' que porta el mateix nom que el seu producte. Ja feia temps, però, que portaven donant voltes a la idea.

De fet, la bombeta es va encendre ara fa cosa de quatre anys i mig. Aleshores, Veiga va patir un accident de moto, es va trencar una cama i la va haver de dur dos mesos enguixada. "La immobilització li va suposar complicacions en el seu dia a dia", recorda Jordi Tura. Ell i Veiga ja es coneixien de projectes anteriors.

Justament, va ser aleshores quan els dos socis van trobar un treball de final de carrera penjat a les xarxes. El signava un jove de Dinamarca, que havia fet una estructura mallada a través de la tècnica d'impressió en 3D.

Una cosa es va ajuntar amb l'altra i tot plegat ha desembocat en Xkelet: una fèrula impresa en 3D per curar ossos trencats. L'invent ja ha rebut la certificació de la Unió Europea i el vistiplau de l'Agència Europea del Medicament. De moment, els prototipus que se n'han fet s'han centrat en els trencaments de canell. I ara, com concreta Tura, ha arribat l'hora d'estendre el ventall de lesions i treure'l a mercat.

Els impulsors d'Xkelet calculen començar-la a vendre a principis del 2017. Durant aquest temps, la fèrula s'adaptarà per cobrir "el 80% de les lesions més comunes", precisa Jordi Tura. "És a dir, trencaments de dit gros, canell, colzes, braços, cama sencera, genoll i turmells", hi afegeix.

Lleugera i feta a mida

Quan se li demana quins són els avantatges d'Xkelet respecte al guix de tota la vida, el gironí ho té clar. "D'entrada, hi ha aquells que són evidents: amb la nostra fèrula el pacient es pot banyar sense problemes, és molt més lleugera que el guix perquè pesa 150 grams, no es degrada i permet dur-hi roba a sobre sense problema", indica.

Però apart hi ha altres millores: "Solucionem els processos inflamatoris que pot suposar dur la zona tapada amb un guix, perquè Xkelet té una estructura mallada". "I el pacient tampoc patirà pèrdua de múscul, descamacions o picors, perquè la fèrula és hipoal·lergògena i biocompatible".

N'hi haurà prou amb què el metge, després d'examinar la lesió, escanegi durant menys d'un minut la zona afectada amb un iPad (que portarà el software de l'empresa). Cada Xkelet es farà a mida del pacient -no n'hi haurà dos d'iguals- i se'n podran escollir les obertures i el color, per exemple.

Entre 48 i 72 hores

Un cop s'hagin introduït les dades, amb un sol clic el metge enviarà la fèrula a producció. L'empresa que la imprimirà en 3D està a Bèlgica, i Xkelet arribarà a la consulta en un termini d'entre 48 i 72 hores. Per a Tura, però, aquest temps no és un impediment. "Hem de pensar que amb trencaments d'ossos, el metge ha de redirigir la lesió abans d'immobilitzar-la de manera definitiva; i això vol dir tornar a consulta passats entre tres i vuit dies", indica.

Jordi Tura també precisa que, a més d'aquestes lesions, Xkelet també el podran utilitzar pacients que pateixin mals com l'artritis (i que han de dur parts del cos immobilitzades durant unes hores). Per això, s'han previst dos sistemes de tancament (la fèrula consta de dues peces). Un permet posar-la i treure-la sempre que es vulgui, i l'altra obliga a trencar-la un cop acabat el període d'immobilització.

Quan surti a mercat, Xkelet es podrà trobar a través de mútues i hospitals privats. Jordi Tura admet que el sistema d'impressió en 3D no és tant competitiu amb preus com el guix. "A priori no entrarem a la sanitat pública per un tema de costos", indica. "Però sí que ja tenim mútues, clíniques i hospitals privats d'arreu de l'estat espanyol, i alguns d'internacionals, que s'hi han interessat; des del primer moment, Xkelet va atreure l'atenció dels metges", hi afegeix.

Publicitat des de Hollywood

Caldrà esperar encara uns mesos per poder curar ossos trencats amb l'Xkelet. De moment, però, aquest invent amb segell català ja ha rebut un Reddot Design Award, un dels premis de disseny industrial més prestigiosos, que s'atorguen a Alemanya.

I de retruc i sense esperar-s'ho, tant Tura com Veiga també han vist com el seu producte es començava a publicitar des de Hollywood. L'actor Ashton Kutcher en va compartir un vídeo a través de les xarxes socials. "I love this design", hi va dir (M'encanta aquest disseny). "En poc més de 24 hores vam rebre més d'un milió de visites", diu Jordi Tura.