Aprovat de l'Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Universitat de Girona (UdG) en la normativa legal sobre contractes. Ara bé, les tres administracions encara poden millorar el seu nivell de compliment. Així ho apunta una anàlisi de Transparency International (TI), que és l'òrgan que analitza els diferents índexs de la transparència de les administracions. En aquesta ocasió, l'estudi de TI avalua si els ajuntaments de les capitals de província de l'Estat i altres consistoris que tenen prop de 100.000 habitants, els parlaments, els governs de les comunitats autònomes, les diputacions i les universitats públiques compleixen la llei sobre contractes.

L'anàlisi, que s'ha fet aquest estiu -el mes de juliol-, valora si les institucions superen l'obligació legal de publicar els seus contractes i les seves licitacions. També si aquesta obligació es porta a terme a través de la Plataforma de Contractació del Sector Públic (PCSP) del Ministeri d'Hisenda i d'Administracions Públiques, tal com estableix -segons TI- la llei 20/2013 de l'Estat sobre la garantia de la unitat de mercat. En el cas de l'Ajuntament de Girona, la Diputació i la UdG, totes tres institucions compleixen la normativa legal sobre contractes.

A diferència de l'estudi que TI va fer a principi d'aquest any -entre el gener i el febrer-, també per avaluar la transparència en la contractació, la Diputació ara compleix la llei en aquest àmbit. En canvi, fa mig any, la Diputació no superava la normativa legal, mentre que l'Ajuntament i la UdG ja aprovaven. Tot i això, les tres administracions encara poden millorar perquè no publiquen de manera directa, segons TI, els seus contractes i les seves licitacions a la PCSP.

A través de la Generalitat

El motiu és que, tal com concreta el mateix estudi de TI, les institucions gironines publiquen de manera indirecta els seus contractes a la PCSP perquè ho fan a través de la plataforma de contractació de la Generalitat de Catalunya. Malgrat tot, l'anàlisi d'aquest estiu de TI ha conclòs que la majoria de les administracions estudiades no compleix la llei sobre contractes. Una situació que l'òrgan que avalua la transparència ha qualificat de preocupant i inacceptable.