Unió de Pagesos denuncia que, en la recta final del cicle del conreu del gira-sol, l'acció dels senglars ha provocat greus danys en noves parcel·les. L'últim cas és el d'un camp de gira-sol a la zona de Canet d'Adri, al paratge de Can Cavaller, que ha acabat amb el 100% de collita perduda.

El sindicat recorda que aquest fet es produeix any rere any, i que així ho denuncia, amb increments continuats dels danys econòmics a les explotacions agràries, i en moltes comarques de Catalunya. Aquest és només un exemple concret més de les conseqüències de la superpoblació incontrolada de senglars.

Per això, Unió de Pagesos torna a insistir en que calen mesures «urgents, contundents i continuades» contra aquesta plaga, fins que s'aconsegueixi reduir la població a límits assumibles per l'agricultura, de manera que no hi provoquin danys i que ocupin el seu hàbitat natural, que és el bosc.

Alhora, també cal evitar l'increment continuat en el nombre d'accidents a les carreteres provocats per aquests animals.

Segons el Servei Català de Trànsit, els accidents provocats per fauna salvatge, la majoria per senglars, a les carreteres de Girona van ser 594 el 2015 mentre el 2010 van ser 272.

Però segons el sindicat, l'acció dels senglars va més enllà, ja que en ser una espècie omnívora, i amb una superpoblació evident els darrers anys, també provoquen una afectació important a moltes altres espècies.

«S' alimenten de petits vertebrats com amfibis, ratolins, talps, conills petits, o invertebrats com cucs, insectes i cargols, així com tot tipus d'ous d'ocells que fan el niu a terra, fet que pot atemptar contra la biodiversitat de moltes zones», avisen.

«Volem accions coordinades»

Tot i que les parcel·les afectades s'han fet peritar per tal de poder reclamar els danys, Unió de Pagesos considera que és necessària l'acció coordinada de tots els agents per capgirar aquesta situació d'arrel. «Cal la participació activa dels caçadors, que és del tot necessària però insuficient, com moltes vegades ha manifestat el propi col·lectiu», asseguren.

En aquest sentit, l'organització agrària també demana « l'aplicació de mesures extraordinàries per part de l'administració, a partir i sobretot a les zones declarades d'emergència cinegètica, amb l'aplicació de protocols clars que facin efectives i eficients aquestes mesures, i també la implicació de la pagesia, perquè denunciï els danys i ajudi a portar a terme les mesures necessàries en la lluita contra aquesta plaga».