El subdirector general de Coordinació i Gestió d'Emergències recorda que encara falta camí perquè la gent faci més cas de les banderes a les platges i recorda que cal valorar els socorristes.

Han mort fins a 11 persones, quatre a Girona, ofegades a les platges catalanes. Quin balanç en fan des de Protecció Civil?

Les dades són provisionals perquè no podem fer conclusions perquè a vegades hem tingut 15 dies de setembre molt complicats, tot depèn de la meteorologia,etc. Les dades però sí que ens serveixen per posar en relleu la importància dels serveis de socorrisme i vigilància que els municipis posen a les platges a disposició de la gent. Tots els rescats són actuacions que s'han fet per evitar que una persona en una situació de risc o dificultat tingui un desenllaç final molt negatiu.

La gent fa cas a les banderes?

Molt menys del que n'hauria de fer. Tant del color de banderes com de les indicacions dels socorristes. Fins i tot ells mateixos ens diuen que sovint fins i tot quan hi ha bandera vermella tenen serioses dificultats per fer sortir la gent de l'aigua. Això és una imprudència i després de vegades vénen els problemes. La figura del socorrista s'ha de valorar més, perquè és un professional que actua per la seguretat dels banyistes i de tota la platja.

Considera que les sancions serien eficaces en aquests casos?

És un mecansime públic que es fa servir en altres organismes de seguretat com el?trànsit però l'important és la conscienciació i que s'ha de fer cas al socorrista.

Hi ha algun perfil dels banyistes que moren a les platges?

N'hi ha dos tipus molts clars. El majoritari és el d'un home, normalment amb residència a Cataluny i d'una mitjana d'edat a l'entorn dels 64 anys. L'0fegament no és per la dificultat o per la mala mar sinó perquè se li reprodueix o té alguna cardiopatia o similar a causa d'un sobreesforç físic. Llavors s'acaba produint la mort. Per això insistim que la gent gran sigui molt conscient que si es troba malament no ha d'anar a l'aigua. L'altre perfil és el d'una persona més jove de 30 a 40 anys, hi ha ja més proporció d'estrangers i dones. I és el cas de persones que tenen dificultat de sortir de l'aigua per onatge i corrents per la mala mar. És ofegament en el sentit estricte. Però és el perfil minoritari.

Com es pot informar la gent de l'estat del mar?

La informació és on line, al web de Platges on hi ha l'estat a temps real i al Twitter de Protecció Civil, tot es pot consultar des del mòbil.