L'arquitectura d'avantguarda és ecològica

Riudellots serà l'epicentre aquest cap de setmana d'una trobada d'experts amb una visió holística de l'arquitectura

29.08.2016 | 07:14
Una de les figures que es podran veure a la finca
Una de les figures que es podran veure a la finca

L'arquitecte i catedràtic José María Torres Nadal ha organitzat una Festivala de professionals per reivindicar una arquitectura ecològica i «ecologitzant». Durant 24 hores ininterrompudes, una vintena de professionals treballaran en grup i exposaran els seus resultats a partir de demà, a les cinc de la tarda, a la finca Torreponsa, a Riudellots de la Selva.

Perqué l'arquitectura és alguna cosa més que projectar i construir edificis i com a art (esania) està subjecte a una ètica que evoluciona amb el temps -sempre al servei de l'home- necessita redefinir-se permanentment. Exactament per això s'han citat aquest cap de setmana una vintena d'arquitectes i experts a la finca Torreponsa de Riudellots de la Selva, propietat de l'arquitecte i catedràtic José Maria Torres Nadal, que ha organitzar el 1a Festivala d'Arquitectura Especulativa -sí, Festivala, en femení, per matar la cultura clàssica patriarcal-.

Aquests professionals no és revindiquen moderns perqué l'únic que pretenen és trobar formes de fer arquitectura ecològica i ecologitzant. Han palpat que la gent cada vegada té més sensibilitat per aconseguir establir formes més duradores de relacionar-se amb la natura i els seus recursos i a través d'una visió holística pretenen canviar el «sistema operatiu» de l'arquitectura i assentar les bases perqué aquesta sigui integradora amb totes les altres espècies. L'arquitectura ha de deixar de ser humana per fer-se orgànica i «interactuar amb la naturalesa».

Des d'avui a les cinc de la tarda i durant 24 hores seguides, el grup d'arquitectes generarà un programa de treball encaminat a buscar formes de relacionar el seu art amb la Terra i integrar l'alteritat en tota la seva essència -humanitat, fauna, flora-. Una mena de permacultura arquitectònica que forçosament obliga a incorporar l'ecologia a l'estètica. Els resultats d'aquesta Festivala s'exposaran al públic a partir de les cinc de la tarda, quan Torreponsa quedarà oberta per tothom.

Entre els tallers que es realitzaran, destaca el de Torres Nadal que inspirant-se en la figura del Tió -«que s'alimenta del menjar de rebuig i després caga regals»- alimentarà un heura durant 24 hores amb un poema de Federico García Lorca «i ella cagarà estrelles». O la d'un grup d'Alacant que recrearà una tradició xamànica «per medir el camp d'una manera diferent i expulsar els dimonis». L'important no és aquesta pràctica sinó el que representa perqué, a fi de comptes, el xaman agrimensor «va ser un personatge capaç d'entendre la naturalesa», una pràctica que l'arquitectura moderna ha deixat de banda. Ja no interessa l'arquitectura monumental sinó «que s'entengui com un servei a la biodiversitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Comarques

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

Així ho apunta en una consulta formulada per una regidora es tracta d'una indicació que havia fet...

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

Enllaços recomanats: Premis cinema