La Comissió Territorial de Patrimoni Cultural ha fet canviar el projecte del bar restaurant de la fortalesa de Sant Francesc, al volcà Montsacopa. El regidor de Promoció Municipal, Estanis Vayreda (CiU), ha informat que la Comissió ha exigit que el projecte mantingui l'estructura de l'antic fortí.

Es tracta d'un fortí semicircular amb espitlleres de l'època de les guerres carlines. És una construcció feta amb pedrà volcànica i morter a l'estil de les masies petites i humils del segle XIX. Forma part de l'estructura defensiva formada per dues torres. Les torres són circulars i presenten un millor aspecte que el fortí.

Mantenir l'aspecte del fortí -segons Vayreda- ha suposat endarrerir la terrassa descoberta que s'ha d'alçar per sobre del fortí. La terrassa ha de quedar com una plataforma amb vistes excepcionals sobre el barris de Sant Pere Martir i el Pla de Dalt d'Olot i de la Vall d'en Bas i el Puigsacalm.

Darrere la terrassa hi haurà un espai cobert que ubicarà part del restaurant i de la cuina. Més enrere quedarà el jardi del voltant de l'ermita de Sant Francesc, el qual servirà de zona de recepció i d'ubicació d'actes socials.

Estanis Vayreda va explicar que els arquitectes estan en fase de finalització del projecte executiu. «El tindrem a mitjan setembre», ha previst. Segons el regidor de Promoció Municipal de l'Ajuntament olotí, la voluntat és poder començar les obres a la tardor amb la finalitat de poder ?obrir el restaurant per la Setmana Santa del 2017.

L'espai ha de servir per aprofundir la connexió del volcà amb el centre de la ciutat. De fet, la falda del volcà volta els barris de Sant Francesc, Masbernat i el Morrot.

Pujar-hi suposa caminar pocmés de 10 minuts i de fet és un lloc de caminades matinals a l'estiu i de migdia a l'hivern.

La voluntat de l'Ajuntament és que tant els turistes com la gent que puja a la muntanya tingui a disposició uns sanitaris i un lloc, on poder fer un cafè i menjar un entrepà.