Tres infermeres empordaneses van posar al descobert la venda d'un producte en una fira a Sant Martí d'Empúries que podia incentivar el consum de begudes alcohòliques. Les tres professionals sanitàries que formen part de l'equip d'atenció primària (EAP) de Vilafant, les infermeres Sara Dunjo, Remei Miralles i la doctora Elvira Pou, es van trobar amb un producte que suposadament feia reduir l'alcohol en sang i ho van notificar a la Subdirecció General de Drogodependències.

Aquesta es va posar en contacte amb l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, que ha confirmat que es tracta d'un producte comercialitzat amb publicitat enganyosa i que comporta errors d'informació importants als consumidors.

Aquesta desinformació, subratllen des de l'Agència de Salut Pública, crea una falsa seguretat enfront del consum d'alcohol i, per tant, dels possibles danys als consumidors.

En aquest sentit, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha felicitat les tres sanitàries del centre d'atenció primària de Vilafant per haver identificat la substància i haver-ho notificat a les autoritats sanitàries, mostrant «sensibilitat envers la prevenció dels problemes de consum d'alcohol, en especial perquè ho van fer fora de la consulta i exercint una postura crítica molt interessant».

Falsa sensació de seguretat

El producte detectat, informa Salut Pública, està constituït per un extracte glucídic de cereals amb conservants i aromatitzants i un 38% d'aigua. Les autoritats sanitàries catalanes, però, no disposen d'informació sobre l'extracte ni a partir de quins cereals s'ha obtingut.

A més, hi ha el risc que indueixi a un major consum d'alcohol, per culpa dels efectes que se li atribueixen i que pot comportar una falsa sensació de seguretat en els consumidors.

I és que des de Salut Pública recorden que l'eliminació de l'alcohol en sang no és una propietat intrínseca als aliments i es podria considerar una declaració de propietats saludables que, en cas que ho fos, requeriria una avaluació prèvia a la seva autorització que hauria de fer l'Agència Europea de Seguretat Alimentària.

Per tot plegat, l'organisme competent es posarà en contacte amb les comunitats autònomes implicades, ja que el producte que es va trobar a Sant Martí d'Empúries no es produeix a Catalunya.

A més, l'Agència de Salut pública s'ha posat en contacte amb els organitzadors de la fira per informar-los i evitar que permetin que aquesta mena de productes es promoguin en futures edicions de l'esdeveniment.